Can Sala
Teià

Carrer Can Bassols 2-18
    Tocant al torrent de Casa Bru

XV-XVI/XVIII
    Desconegut
    Es permet l'ampliació segons les condicions que es fixen al catàleg de masies i cases rurals (art.50.2 DL 1/2010)
    Es permet dividir la finca en l'àmbit que envolta la Masia per raó de les seves característiques particulars sempre que es garanteixi l'accessibilitat dels lots resultants (En aplicació de l'art. 18.2 Decret 64/2014n de 13 de maig).
    En el cas d'efectuar-se obres o reformes tant a l'interior com a l'entorn immediat, caldrà intervenció o control arqueològic, a determinar mitjançant l'informe corresponent del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
    Nivell B
    (Art. 71 del Text refós de la Llei d'Urbanisme DL 1/2010)
    A part de l'habitatge familiar, es pot destinar a un establiment de turisme rural, i en aquest supòsit, es permet l'augment d'un 20% de l'edificació catalogada. El projecte d'ampliació haurà de mantenir l'estil d'edificació original, constituint un conjunt arquitectònic coherent i harmonitzat amb el paisatge.
    L'ampliació de l'edificació existent es condiciona a la redacció i tramitació d'un Pla Especial Urbanístic.
    Forma part del conjunt arquitectònic de les masies tradicionals de Teià que es troben en règim de sól no urbanitzable, i que per la seva situació esdevé important per a recuperar valors paisatgístics, ambientals i culturals del medi rural, i implícitament ampliar l'oferta turística del municipi.
    IPA-9085
    Residencial - productiu
    Àlvar Sáez Puig

Masia de planta baixa i pis, amb la teulada a dues vessants i el carener perpendicular a la façana principal. Destaquen els tres finestrals gòtics del primer pis, amb llindes treballades en forma d'arc conopial, motllurat, amb lobulacions i amb impostes decorades per capets humans i figures d'animals. La porta és d'arc de mig punt adovellat.

Hi ha una construcció contigua que també consta de planta baixa i pis, amb finestres amb llindes de pedra i un portal d'arc rebaixat amb dovelles molt més curtes que les del portal principal de la casa. És coberta a dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana.

Els murs d'ambdues construccions són de maçoneria, mentre que les obertures són totes de pedra.

Masia de planta quadrada amb teulada a dues aigües, situada a tocar del nucli urbà, no gaire lluny de l'església. És obra del segle XV, segons testifiquen les tres finestres gòtiques, d'arc conopial, amb carasses esculpides a les mènsules. El portal és de punt rodó, amb grans dovelles. Un detall interessant són les espitlleres que hi ha sota la finestra central i als costats del portal. La coberta és a dues aigües, amb el carener perpendicular a la façana. El cos del costat és un afegit del segle XVIII. Durant un temps va pertànyer al comte de Godó.

Del conjunt, la part més antiga és del segle XVI, i la part afegida contiguament és del segle XVIII.

També és coneguda pel nom Casa de Dalt i antigament pel nom Mas Sala, segons consta en una comunicació del 1796 dirigida al Rei.

En l'amillarament de 1865 era propietat de Jacinta Dardanyà i, per això era coneguda com la casa de Dalt de can Dardanyà.

Actualment és propietat de la família Solanas, que l'ha restaurada tot deixant al descobert, en la part corresponent al celler, una façana de pedra que formava part d'una antiga construcció.

Bonet i Garí, Lluís (1983), Les masies del Maresme: estudi de les masies, elements defensius, ermites i molins.

Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Ajuntament de Teià. 8 d'octubre de 2015.