Can Ruaix o Torremar
Vilassar de Dalt

  Maresme
  Carrer Àngel Guimerà, 57

  Coordenades:

  41.51873
  2.35449
  446139
  4596545
  Número de fitxa
  08214 - 105
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Neoclàssic
  Eclecticisme
  Segle
  XX
  Any
  1901
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL -Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si (IPA 9277)
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Privada
  6367001DF4966N0001PT
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Gran edifici de planta quadrangular ubicat al vessant esquerre de la Riera de Salvet, per darrera el castell. Està envoltada de jardí per tots costats i a la part de migdia hi ha terrasses de conreu. Consta de planta baixa, dos pisos i golfes en el cos central. La coberta és a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migdia.
  Al centre del carener, s'aixeca una torre de planta quadrada amb mirador a la part alta i coberta piramidal.
  La façana té una composició simètrica a partir de cinc eixos de verticalitat delimitats per les diferents obertures amb molts elements neoclàssics, com un petit frontó a la part superior, trenca-aigües damunt les finestres de planta baixa i pis i una galeria de grans finestrals amb arcs de mig punt a les façanes laterals. Les finestres són de línies trencades més pròpies d'estils posteriors, modernistes, i unes antefixes als angles de la teulada que trenquen la rigidesa del conjunt.

  La gent gran la coneix amb el mal nom de la Torre Patatera.

  La torre actual es construeix l'any 1901 sobre un antic mas d'origen medieval. Antoni Vives i Masiques, copropietari de la fàbrica de Cal Garbat, compra la finca. Les seves inicials figuren a la façana. A principis de segle XX, hi viu el seu gendre, l'Antoni Leal i, per amistat amb els Leal Vives, hi estiueja el poeta Joan Maragall que, segons la tradició oral hi composa el poema La Ginesta (1907).
  L'any 1928 el doctor Lluís Folch i Torres funda el primer institut frenopàtic de Catalunya, que va ser gestionat per la Generalitat des de 1991, actualment encara manté les seves activitats.

  AJUNTAMENT DE VILASSAR (1999). Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt.
  BENITO Pere (1996). Notes històriques dels elements del patrimoni arquitectònic del Pla especial i Catàleg artístic i ambiental de Vilassar de Dalt.
  BENITO Pere (2006). Vilassar de Dalt, un poble de futur. Ajuntament de Vilassar de Dalt.
  DOMÍNGUEZ, Josep i OLIVA, Benet (1994). Vilassar de Dalt. Història gràfica. Oikos-Tau. Vilassar de Mar.
  PUJOL i DURAN, Delfí (2000). La pagesia a Vilassar. Les cases de muntanya (II); dins Ipsa Arca, núm. 4, desembre de 2000. Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, pàgs. 52 a 55.