Can Rovira
Dosrius

Carrer de Can Rovira, 22 - Urbanització de Can Canyamars - Zona de Canyamars
    A la banda de llevant de la urbanització, al nord-oest del casc antic de Canyamars

XVIII/XX
    Adriana Geladó Prat

Masia aïllada i molt reformada de planta rectangular, envoltada de pati. Presenta una coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana principal, i està distribuïda en planta baixa i pis. Totes les obertures de la construcció són rectangulars i estan emmarcades amb el mateix revestiment arrebossat que cobreix els paraments. De la façana principal, orientada a migdia, destaquen les finestres laterals, que conserven els ampits de pedra motllurats. A la planta baixa, damunt d'una finestra, hi ha un plafó quadrat gravat amb l'any 1720. A la part superior, sota l'eix del carener, hi ha un òcul circular tancat a manera de rossassa. La façana està rematada amb un ràfec de teula àrab que també es repeteix a la façana de ponent. Adossats a l'extrem de llevant de la façana hi ha dos cossos auxiliars de planta rectangular, amb les cobertes de teula àrab d'un sol vessant i distribuïts en un i dos nivells. La construcció presenta els paraments arrebossats i emblanquinats.

La primera referència documental relacionada amb la masia la trobem en el fogatge de l'any 1553, en el que apareix el topònim "Rovira". Tot i això, la primera menció documental directa la trobem en un plànol cadastral dels termes de Dosrius i Canyamars elaborat l'any 1853. Posteriorment, en una relació de les cases que existien a Dosrius consultada a finals del segle XIX pel rector Gaietà Viaplana, hi consta que l'any 1897 existia una casa anomenada "Rovira" dins del veïnat de Canyamars. Segons les fonts orals, la masia fou adquirida a principis del segle XX com a habitatge d'estiueig. Posteriorment hi hagueren masovers, que es dedicaven a les tasques pròpies de la pagesia. Pel que sembla, davant de la façana principal hi havia un safareig amb una font. En l'actualitat, la casa està segregada en diversos habitatges que estan llogats. Les obres de reforma i condicionament que s'hi han fet en els darrers anys li han donat l'aparença actual.

ALSINA I BOIX, Neus; JUBANY I PINÓS, M. Àngels (1995). Una ullada al passat: història gràfica de Dosrius, Canyamars i el Far (1900-1975). [Dosrius]: Ajuntament de Dosrius, p. 34. ALSINA, N.; CALONGE, R.; CUSPINERA, L.; JUBANY, M.A.; LACUESTA, R. (2005). Inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Dosrius. [Barcelona: Diputació de Barcelona, Ajuntament de Dosrius], Núm. Ref.: I.RR.39/119. RAMIS NIETO, Josep. "Cases a Dosrius (1632-1897)". A Dosrius. Una visita al passat. 1 de novembre de 2017. Bloc. Accés el 27 de setembre de 2017.