Can Rossell
Arenys de Munt

  Maresme
  Camí de Can Rossell s/n
  Emplaçament
  Entre el Panagall i la Riera de Sobirans

  Coordenades:

  41.61401
  2.53854
  461553
  4607024
  Número de fitxa
  08007 - 61
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Modern
  Segle
  XV-XVI
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL (Pla General d'Arenys de Munt, 7/05/2003)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si: IPA núm. 8291
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 002A00083
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Masia de planta rectangular del grup IV de Bonet Garí. Coberta de teules a dues vessants i carener perpendicular a la façana; consta de planta baixa, pis i unes petites golfes. Portal rodó adovellat amb l'escut dels Rossell i tres finestrals gòtics d'arc lobulat en la planta pis. A banda i banda de l'entrada hi ha sengles bancs de pedra correguts.
  Rellotge de sol a la façana. A l'extrem del carener hi ha un penell en forma de gall. Té un pou d'aigua al davant.
  Darrera hi ha una capella a mig fer. És d'una sola nau. Es va començar a construir després de la guerra civil, però no es va acabar mai. Al costat hi ha una capella devocional amb un Jesús de Natzarè (veure fitxa corresponent).

  L'edifici annex és posterior i consta de la cort, la pallissa i "l'estudi", on el senyor Josep Rossell Riera va fer una escola particular, en els anys 20 i 30.

  La propietat ha passat de pares a fills. La primera adquisició documentada és de l'any 1426 i sempre s'ha mantingut el mateix nom i la mateixa família.
  Segons Catllar (2005), hi ha un projecte de capella de l'any 1924 realitzat per Enric Catà i Catà, que podria correspondre a la capella del darrera, tot i que la informació oral i la bibliogràfica no coincideixen cronològicament.

  BONET i GARÍ, Lluís (1983) Les masies del Maresme. Estudi de les masies, elements defensius, ermites i molins. Centre Excursionista de Catalunya. Barcelona.
  CASALS i COLL, Gaspar (2006). Noms de lloc d'Arenys de Munt, a Fulls arenyencs de cultura, núm. 10, abril de 2006. Ajuntament d'Arenys de Munt, pàg.51.
  CATLLAR, Bernat et alii (2005). Fons d'arxiu Enric Catà i Catà. Catàleg de l'exposició. Col·legi d'arquitectes de Catalunya. Demarcació de Girona. Girona.
  VIADER i CROUS, Montse (1986). Can Rossell (Arenys de Munt), a Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona, Inèdit.