Can Roig
Corbera de Llobregat

  Baix Llobregat
  C/ Casanova, 1
  Emplaçament
  Part baixa de del nucli urbà de la vila

  Coordenades:

  41.41255
  1.92765
  410378
  4585110
  Número de fitxa
  08072-18
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVI-XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL (14/01/87); Catàleg Municipal, 2005, núm. 18
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí: IPA 19440
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 14410DF1805S
  Autor de la fitxa
  Agustí G. Larios, Helena Garcia Navarro

  Antiga casa pairal consistent en un edifici aïllat de planta irregular. La planta baixa anivella el pati principal amb el posterior. La masia, inicialment rural, ha estat adaptada al medi urbà; tot i la important reforma efectuada el 1933, conserva els elements següents: arcs interiors, voltes, portes i sostres primitius, finestres amb ampits, llindes, muntants i brancals de pedra vermella. Disposa d'arc d'entrada a l'era i pati, de grans dimensions i en pedra vermella, i rellotge de sol en la façana.

  Antiga casa pairal coneguda com a Can Roig de la Riera, en contraposició a la de Can Roig de l'Avall (Can Deu). La primera referència documental correspon a la concòrdia del delme entre el rector i el baró, datada el 1576. Posteriorment, el 1655, figura Francesc Roig de la Riera a la reunió de jurats de la Universitat de Corbera feta al Casal de Santa Magdalena per nomenar-ne síndic. La finca de Can Roig de la Riera és l'origen del nucli urbà conegut popularment com «les cases de Can Roig», ja que la seva major part va ser venuda en parcel·les a principis del segle XIX. A finals d'aquest segle la propietat va passar dels Roig a Joan Bonastre.

  CLOPAS I BATLLE, Isidre (1985). Notes històriques de Corbera de Llobregat. Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat FUSTÉ, Ramon i J.GALLOFRÉ, Isidre (1980). "Fitxa del Inventari de protecció del Patrimoni Cultural Europeu", Col·legi d'Arquitectes de Barcelona GARCÍA NAVARRO, Helena (1998). L'Abans. Recull gràfic de Corbera de Llobregat. El Papiol: Efadós Editorial RIERA I BAGUÉ, Josep M. (1987). Documents de la història de Corbera de Llobregat. Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat RIERA I BAGUÉ, Josep M. (1995). «Fitxa del Pla especial del catàleg de patrimoni arquitectònic i natural de Corbera de Llobregat». Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat SECCIÓ D'INVENTARI (2000). «Fitxa del Servei de Patrimoni Arquitectònic». Barcelona: Generalitat de Catalunya.