Can Rodon de l'Hort
Cabrera de Mar

    Maresme
    C/ La Riera
    90

    Coordenades:

    41.52688
    2.39267
    449331
    4597426
    Número de fitxa
    08029 - 28
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Gòtic
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XVI-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    POUM-29. BCIL 5595-I
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA 8350
    Accés
    Fàcil
    Altres
    Titularitat
    Privada
    9477313DF4997N
    Autoria de la fitxa
    Marc Guàrdia i Llorens

    En origen l'edifici presentava una estructura de tres cossos, als que posteriorment se n'hi afegiren dos més en els seus laterals, però amb la característica que segueixen la línia marcada per la projecció de la línia descendent del sostre, configurant un aspecte d'edifici sòlid i auster, sense volums afegits (amb excepció d'un porxo a la planta baixa del lateral de ponent). La masia presenta dues alçades, planta baixa i planta pis, amb un sostre a dos vessants. El carener és perpendicular a la façana principal, amb un ampli frontó, alliberat de les obertures de les golfes. La porta principal, centrada i protegida per dos pedrissos, és d'arc rodó dovellat, i en aquesta mateixa planta en trobem una altra, en un dels cossos laterals, però en aquesta ocasió d'arc carpanell, amb data inscrita de 1758. A la planta pis, trobem les tres finestres que corresponen als tres cossos, tot i que d'una mida menor de l'habitual. Totes són rectangulars, amb llinda i brancals de pedra, però en sobresurt una que presenta una finestra gòtica del segle XVI.

    En l'actualitat a la masia hi ha un local de restauració.

    La primera menció a l'indret cal buscar-la l'any 1300 (Modolell 1993). En el fogatge de 1497 trobem la menció a Angelina Redona, esmentada com a vilatana pobra del poble. Ja a mitjans dels s. XVI, en el cens de 1553, es torna a fer menció a l'indret sota el cognom de Rodon.
    Juntament amb Can Català, Can Mateu, Can Carbonell, Can Serra i Ca l'Arnau, la masia formava part de les agrupacions de cases o quadres que es protegien entre elles.

    BONET I GARÍ, Ll. (1983): Les masies del Maresme, Ed. Montblanc-Martín i Centre Excursionista de Catalunya, Barcelona, pàgs. 98-99.
    ESCURA I DALMAU, X. (2007): Cabrera de Mar. Imatge i Memòria. Ajuntament de Cabrera de Mar, pàgs. 194.
    MODOLELL, J.M. (1993): Cabrera de Mar. Castell de Sant Vicenç o de Burriac. Síntesi històrica. Edicions l'Aixernador, Argentona.