Les Ribes
Cabrera de Mar

Camí del Mig, 17

Barroc
    XVII-XX
    Marc Guàrdia i Llorens

Edifici de tres cossos, on el cos central és més ample i més alt que els laterals. Pel que fa als sostres, el del cos central presenta un sostre a dues aigües, però amb el carener paral·lel a la façana principal, mentre que el teulat dels cossos laterals té l'aiguavés en sentit oposat. El cos central presenta tres alçades: planta baixa, planta pis i golfes, mentre que els cossos laterals només assoleixen dues alçades. L'accés principal no es troba a la façana principal, en la que trobem una porxada, sinó que la porta es troba a un dels laterals de l'edifici. Les finestres són rectangulars amb la llinda plana. Aquesta estructura complexa queda una mica amagada pel tret que justament caracteritza aquesta masia, que és la façana barroca ondulada, fruit d'una reforma posterior.
    De l'edifici, avui sense ús, en destaquen a l'exterior els elements ceràmics vidrats que decoren les façanes barroques en els seus punts emblemàtics.
    Repartits en diferents indrets de la finca destaquen alguns arbres, com l'acàcia, les lagerstroèmies, els lledoners, el magnolier, l'olivera, o el xiprer, però potser el què confereix al conjunt un valor estilístic i paisatgístic és la centenària palmera de Canàries, amb un regust a l'època dels indianos (Rovira i Vinyals 2005).

També conegut pel nom de Can Ballescà o Vallescà

La primera menció clara al mas ens remet a l'any 1545 (Modolell 1993). Val a dir que si ens atenem a la informació proporcionada pels antics fogatges, en el de 1497 trobem a la població a un Johan Riba, cognom que es repeteix en el cens de mitjan segle XVI, tot i que el nom del mas Ribes contraposat al cognom de Riba podrien ser diferents.
    Aquesta masia, juntament amb les de Can Peric, Batlle, Molí de Sants i Falions, integraven una agrupació a redòs de la capella de Santa Margarida (desapareguda).

BONET I GARÍ, Ll. (1983): Les masies del Maresme, Ed. Montblanc-Martín i Centre Excursionista de Catalunya, Barcelona, pàgs. 372-374,
    ESCURA I DALMAU, X. (2007): Cabrera de Mar. Imatge i Memòria. Ajuntament de Cabrera de Mar, pàgs. 192.
    MODOLELL, J.M. (1993): Cabrera de Mar. Castell de Sant Vicenç o de Burriac. Síntesi històrica. Edicions l'Aixernador, Argentona.
    ROVIRA, J.M. i VINYALS, J. (2005): Catàleg dels elements botànics d'Interès Local de Cabrera de Mar.