Can Rodó
Sant Feliu de Codines

Av. Catalunya, 4
    Bassella

Eclecticisme
    Normes Subsidiàries de Planejament de Sant Feliu de Codines, aprovades el 1987.
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Casal residencial de grans dimensions amb un estil eclèctic i elements classicistes. Probablement derivat de diverses modificacions d'un edifici original més antic.

És un edifici de planta baixa i dos pisos, de coberta superior plana envoltada d'una barana amb balustrada a la banda de la façana principal, on també hi ha un frontó amb rellotge de sol i campana.

Tot el conjunt està format per tres cossos: un cos principal i residencial que sobresurt de la resta i conserva una composició simètrica; a la banda sud hi ha adossat un segon cos que amplia el principal amb les mateixes característiques; i a la banda  nord hi ha un tercer cos, format per la Capella de Sant Francesc i un recrescut posterior. La capella, datada el 1749, és de planta rectangular, amb portada ogival flanquejada per dues columnes. Al damunt hi ha una fornícula amb una imatge de la Mare de Déu amb el nen Jesús, tallada en pedra.

A la banda posterior hi ha un jardí que, en part està ocupat per construccions auxiliars adossades a les finques veïnes, i part, està ocupat en soterrani.

També es coneix com Can Déu Ric (IPA). Part de la informació històrica ha estat facilitada pel Sr. Francesc Garriga.

La casa va ser construïda sobre les restes de dues cases antigues, l’una de Francesc d’Assís de Deu i l’altre de Josep Mumbrú, les quals foren ocupades per l’autoritat militar al 1835 per a convertir-les en quarter de soldats, destruïdes pels carlistes i reconstruïdes parcialment. La casa va estar en mans de la família Deu fins que el 1878 va morir el darrer membre de la nissaga: Pau Enric de Deu i de Belloch. La propietat va passar a Ramon Illa Carreras, marit de la segona esposa del finat. Aquest va vendre la propietat al barceloní Alfons Rodó Casanovas, el 1909.

Durant la Guerra Civil (1936-1939) l’edifici va acollir l’Ajuntament de Sant Feliu de Codines.

En aquesta casa existeix una capella dedicada a Sant Francesc d’Assís. Segons el religiós Andrés de Palma de Mallorca, es tracta de: “Oratorio de San Francisco de Asís. En la segunda mitad del siglo XVIII la familia de Casa Deu Ric hizo construir una capilla u oratorio, junto a su albergue, y dedicado a nuestro Padre San Francisco de Asís”. L’existència d’una capella en aquest lloc data de l’any 1749.