Can Rodes
Vilanova del Vallès

Urbanització Rodes

Edats dels Metalls
    Sense accés
    Joan Vicens i Tarré

El jaciment es troba en un pla on apareixen gran nombre de fragments de sílex i ceràmica groller a mà. L'àrea de dispersió del material té una longitud d'uns 125 metres. No s'hi ha localitzat estructures, però L. Garcia creu que hi ha la probabilitat, en cas d'excavació, de localitzar-hi fons de cabanes.

El jaciment es localitza en la urbanització Rodes i s'accedeix pel camí que es troba a 100 metres a la dreta (per la carretera BV-5001 en direcció a la Roca del Vallès), abans de creuar el torrent de Ca n'Esedro. Aquest torrent davalla paral·lel al camí que s'enfila cap al Turó Can Rodes. A la zona alta del turó s'observa un conjunt de cases pertanyents ala urbanització, les quals han tancat part del cim per integrar-lo als respectius jardins.

El material fou recollit majoritàriament per la colla d'afeccionats de Granollers. En la prospecció realitzada l'any 1992 amb motiu de la revisió de la Carta Arqueològica només foren trobats 4 fragments de ceràmica rodada de difícil precisió cronològica. Aquests fragments no es localitzaren en el camí sinó en la zona sud del cim, sota la Punya de la Irene. En aquest lloc s'observen diverses estructures de paret seca, les quals, però, poden pertànyer a les antigues feixes de conreu de vinya i avellaners. Segons Emili Ramon, en aquesta zona es van recollir fragments de ceràmica i sílex que foren classificats com a pertanyents al Bronze. Segons R. Marcet i M.A. Petit, el jaciment pertany al bronze final i es tracta d'un jaciment habitacional a l'aire lliure.

ESTRADA GARRIGA, J, VILLARONGA, L, La Lauro monetal y el hallazgo de Cànoves (Barcelona), Barcelona, I.P.A., 1967.
    ESTRADA, J, Síntesis arqueológica de Granollers y sus alrededores, Granollers, 1955.