Can Riudemeia
Argentona

Veïnat de Pins. Capçalera de la Riera de Riudemeia

XIII - XIX
    Volumetria i elements específics
    Anna Soteras i March / ACTIUM

Agrupació de construccions de diferents períodes amb successives ampliacions, tot i que es conserva apreciable la tipologia inicial de la nau longitudinal i transversal. La façana principal, d'una masia catalogable dins el grup II, amb portal adovellat i finestres amb àmbit del segle XVIII, té teulada a dues vessants i està dividida en dues parts. El cos de la dreta presenta un portal amb la data de 1280, igual al de l'entrada del pati principal. Les principals modificacions de l'interior de la casa són de comunicació entre les dues unitats. L'afegit d'una escala destinada als senyors ha modificat el celler. El porxo data del 1880.

Es tracta d'un edifici que s'ha anat adaptant a les circumstàncies. Tot i no conservar el seu aspecte original, manté una coherència en la seva imatge de conjunt ja que, malgrat tot, ha mantingut els elements específics més característics. S'han perdut, però, el molí i la bassa. A dins de la finca hi trobem dues fonts, la del pou i la de la resclosa.

L'antiga masia va pertànyer al guerrer Bernat de Riudemeia, que després es va anomenar d'Argentona, i que es va distingir a la conquesta de Mallorca, en temps de Jaume I.

BONET I GARÍ, LL. I col. (1983) Les masies del Maresme. Estudi de les masies, elements defensius, ermites i molins, Ed. Montblanc-Martín. C.E.C. Barcelona. GRAUPERA, Joaquim. "Els molins medievals d'Argentona", Fonts, 11. Juliol 2002, pp. 19-26 ROQUÉ MARGENAT, Josep Ma. "Desaparició de Can Riudemeia medieval", Fonts, 8. Octubre 2002, p. 16 SUBINÀ, Enric; CALVO, Oriol; LLADÓ, Francesc; LLADÓ, Julià; FARELL, David. "Les masies d'Argentona", Fonts, 8. Octubre 2001, pp. 11-15 VINYALS, Josep i PADRÓS Pep i col. "Les Fonts d'Argentona" Ajuntament d'Argentona i Conselleria d'Urbanisme de Barcelona, 1982