Can Riera
Palau-solità i Plegamans

XVI
    En estat ruïnós.
    Catàleg de béns a protegir POUM 2015, nº 3.23. BCIL.
    Joan Vicens Tarré/Michelle Bianco Barazarte

Masia en estat ruïnós, de planta rectangular, que constava probablement de planta baixa i una planta pis.
    L'estructura és de murs portants de maçoneria de pedra de riera i, segurament, amb forjats d'entrebigat de fusta.
    Actualment només es conserven parts d'alguns murs i elements de les façanes (portes i finestres).
    La coberta es troba totalment enderrocada, només presenta un petit fragment amb la forma de la vessant de la teulada i el tipus de teula (àrab).
    La masia data de dues èpoques ben diferenciades. La part dreta de la façana, que correspon al període més antic i la part esquerra.
    La façana principal de la casa es troba constituïda per construccions diferents en quant a estructuració o disposició.
    Les finestres de la façana de la part primitiva són de forma rectangular, emmarcades per carreus lleugerament treballats. La situada sobre la porta d'entrada ostenta un escut, amb un anagrama de Jesucrist i l'any 1575.
    La porta és d'arc rodó de mig punt i adovellat. Davant de la façana hi ha un pou que antigament comunicava, per mitjà d'una finestra, amb la cuina, des d'on es podia treure l'aigua.

En el fogatge de l'any 1470 consta Bernat Riera; i en el de l'any 1552 figura entre els noms de caps de casa el " d'en Riera ". El cognom es cita a la documentació al llarg dels segles XVIII i XIX.
    A final del segle XIX, la propietat fou adquirida per en Francesc Feliu Bancells per divuit mil duros; la finca tenia una extensió de dues-centes quarteres, que equivalen a unes seixanta-sis hectàrees.

AA.DD. (1982) Gran Geografia Comarcal de Catalunya. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana.
    BUSQUETS i MOLAS, E. (1970) Plegamans: una història de deu segles. Barcelona.
    ZORILLA i GINÉ, M. "Les masies (III). Can Riera". Qu4trepins. Quaderns de Cultura, 3. Palau-solità i Plegamans: Ajuntament de Palau-solità i Plegamans.