Can Rel
Gurb

Parròquia de Sant Esteve de Granollers
    A 350 metres per camí rural de la carretera C-153, punt quilomètric 5'500

Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
    Jordi Compte

Can Rel es troba situada en un pla entre camps de conreu al sud del riu Gurri i a l'oest del veïnat de la Creu de Codines, a l'extrem nord-est del terme municipal.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes i diverses estructures al voltant. Està bastida amb murs arrebossats, amb parts de maçoneria de pedra i la resta de tàpia. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
    La façana principal, orientada al sud, té un cos adossat al davant que forma un porxo a la planta baixa i una eixida al primer pis. Al fons del porxo hi ha el portal principal de la masia, emmarcat amb pedra treballada i llinda de fusta i al fons de l'eixida hi ha dos accessos emmarcats amb pedra bisellada, un dels quals amb la data de 1783 inscrita a la llinda. Davant la façana hi ha un petit pati tancat o lliça amb l'accés principal orientat al sud.
    La façana oest conté a nivell de planta baixa quatre obertures: dues espitlleres i dues finestres, una de les quals emmarcada amb pedra treballada. Al primer pis hi ha tres finestres, una de les quals emmarcada amb pedra treballada i una altra amb pedra bisellada, i a les golfes una finestra més.
    La façana nord conté una estructura amb teulada d'una vessant adossada a nivell de planta baixa i tres finestres per sobre, una emmarcada amb pedra bisellada al primer pis i dues emmarcades amb pedra treballada a les golfes.
    La façana est conté únicament dues finestres, sense elements originals en l'emmarcament.
    Al voltant de la masia hi ha diverses estructures d'usos agropecuaris, la major part de les quals bastides modernament. Una de les estructures és una cabanya bastida amb murs de maçoneria de pedra i teulada de doble vessant que conté la data de 1895 sobre el portal principal.