Can Pineda
Santa Eulàlia de Ronçana

Camí de la Creueta

XVII-XX
    Marta Lloret Blackburn - Antequem S.L.

Can Pineda és una masia del segle XVII que va ser notablement reformada durant la segona meitat del segle XX.

És un edifici de planta rectangular que s'estructurava en tres crugies, a la qual se'n va afegir una al costat de llevant. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. Totes les obertures del frontis són d'arc pla arrebossat de factura moderna, excepte el portal que presenta brancals de pedra. A l'arrebossat de pòrtland que revesteix la façana s'han resseguit els emmarcaments de les obertures imitant la pedra. Els finestrals del pis tenen sortida a un balcó corregut, que també té accés per una escala exterior perpendicular a la façana. Al centre de la façana hi ha un plafó ceràmic modern amb un rellotge de sol, amb l'òcul de les golfes a sobre. A la façana de ponent s'hi adossen diverses cases modernes, com també ho és el cobert de la posterior.

També es coneix com ca l'Àngel o Can Pérez.

La primera referència documental que tenim de la masia de Can Pineda es remunta al segle XVII. Durant el segle XIX va passar a denominar-se Ca l'Àngel, suposem perquè era el nom del seu propietari. Actualment la gent la coneix com a Can Pérez.

CLARET, J. (1980). "Cases que tenen història: Can Farrarons", Anuari Local, núm. 18. Santa Eulàlia de Ronçana: Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana.
    GARCIA-PEY, E. (2003). Els noms de lloc i de persona de Santa Eulàlia de Ronçana. Santa Eulàlia de Ronçana: Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana.