Font del Rector
Santa Eulàlia de Ronçana

XVII-XX
    No hi brolla aigua.
    Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana. Ctra de la Sagrera, 3.
    Marta Lloret Blackburn - Antequem S.L.

La font del Rector està situada al nord del barri de la Sagrera, al costat del torrent del Rector. Està construïda en una cota inferior respecte el nivell del terreny, pel que per accedir-hi s'han de descendir dos graons d'obra. Al mur hi ha fixat el brollador metàl·lic, per on l'aigua (avui inexistent) queia en una pica rectangular. Sobre la font hi consta escrit " LA FONT / DEL / RECTOR / SETEMBRE 1962", que es correspon amb l'any en què va ser arranjada. Al seu costat en sobresurt una petita canalització de pedra tapada, a més d'una obertura emmarcada amb pedra carejada també tapiada, que sembla correspondre's amb la boca de la mina d'aigua. Aquest mur es tanca formant una "U", amb pedrissos a la part interna que conviden al repòs.

Al llarg de la seva història, la font del Rector ha estat motiu de disputes entre els veïns de la Sagrera i el rector. Tenim constància que l'any 1669 hi hagué un plet entre el rector Esteve Conill i els veïns pel domini de la font. Les disputes es van allargar fins a la segona meitat del segle XX.