Can Pica
Arenys de Mar

Rial de Cortsaví, núm. 18

Tot i que el portal original es troba tapiat.
    Jordi Montlló Bolart

Can Pica és una masia de la qual existeix documentació des de finals del segle XV, però amb l'aspecte constructiu del segle XVII, segons indiquen algunes dates a la façana. Està situada a la part nord del terme municipal, a tocar amb el d'Arenys de Munt, al qual pertanyia antigament. Actualment es troba a tocar d'un vial de sortida de la C32 i accés nord a la vila.

L'estructura original era una masia de planta quadrangular de planta baixa i pis. La coberta és de teules àrabs a dues aigües i el carener perpendicular a la façana de migdia. En el seu moment, aquesta era la façana principal; però reformes modernes hi van afegir un cos adossat a la façana de llevant i hi van fer l'accés principal. En aquell moment es deuria tapar el portal de migdia, amagant les dovelles, si és que en tenia.

De la construcció del segle XVII es conserven dues finestres de la planta pis. Es caracteritzen per tenir la llinda recta de pedra treballada, amb motllura (granit); així com els ampits i els brancals. Damunt de cada llinda hi ha la inscripció de 1679 en una i 1682 en l'altra.

Un cos, de planta rectangular i construcció moderna, s'adossa a la façana de llevant. També és de planta baixa i pis. La coberta és a una vessant. En aquest cos, s'hi ha obert l'accés actual a la casa.

A la part posterior hi trobem la bassa antiga de la finca, de planta quadrangular. Davant la façana n'hi ha una altra de planta circular molt més moderna.

També conserva una construcció destinada en origen a la cort de porcs.

A l'arxiu parroquial d'Arenys de Munt existeix documentació de l'any 1492 que cita can Pica. Des de llavors, com a mínim, ha estat propietat de la mateixa branca familiar. S'havia conservat molta documentació però es va cremar en un infortunat incident.