La Raureta
Arenys de Mar

Carrer de la Vall de Maig, s/n

Neoclàssic
    Bo
    El març del 2023, s'han inaugurat les reformes pels nous usos assignats a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA).
    Ajuntament d'Arenys de Mar (Riera del Bisbe Pol, núm. 8, 08350 Arenys de Mar)
    Jordi Montlló Bolart

Palauet neoclàssic ubicat a la part septentrional del municipi d'Arenys de Mar. De planta quadrangular, amb façanes als quatre vents i composta per cossos de diverses alçades. El cos principal té la coberta a quatre vessants, però amb una entrada de llums sobreaixecada i el carener perpendicular a la façana principal. A les quatre cantonades té torres o miradors amb un pis més d'alçada i coberta pròpia: als quatre vessants les torres NE i SO, de terrat pla a la torre NO i de cúpula en el mirador del SE.

Consta de planta baixa i pis, a excepció de les torres abans referides que augmenten en un els pisos aixecats. Destaca l'entrada, amb una escalinata doble que dona accés al nivell d'ús de la planta baixa. El desnivell del terreny fa que per la façana posterior sigui a peu pla. També destaca el porxo de la façana principal, la coberta del qual actua de terrassa de la primera planta, amb balustrada. A l'accés de la part posterior trobem un altre porxo de les mateixes característiques però sostingut amb columnes helicoïdals.

La façana, pel que fa a la composició, s'organitza simètricament a partir de set eixos de verticalitat, definits per les obertures. L'eix central correspon a la porta d'entrada i la terrassa de la primera planta. Dos eixos més a cada costat corresponen a les finestres de la planta baixa i primer pis. I els eixos dels extrems corresponen als cossos de les torres. Les obertures de la planta baixa són de llinda recta, mentre que les del primer pis són d'arc escarser, totes tenen trencaaigües. Les finestres situades a les torres tenen una balconera en planta baixa, amb barana de balustrada. Totes les persianes són de llibret.

Destaca la torre del mirador, situada a la cantonada SE, on a la segona planta s'obren dos balcons amb balustrades i un petit porxo de coberta d'obra triangular o de tres aigües. La coberta d'aquest mirador és de rajols, però es troba protegida amb una lona fins que s'acabi la restauració.

El parament és llis i arrebossat, coronat per un ràfec sostingut amb mènsules decorades amb formes zoomorfes i antropomorfes.

A la façana posterior hi ha un plafó ceràmic dedicat a Santa Llúcia, emmarcat amb una petita capelleta amb cornisa volada i pilars laterals. Hi trobem un altre plafó ceràmic en el sostre del porxo posterior, amb elements historiats de l'edat mitja.

L'interior també ha estat reformat i estructurat a partir dels nous usos de l'edifici però s'ha conservat la fusteria, baranes, el sostre, que sembla de fusta però que és de guix i alguns paviments originals. L'accés als miradors, des de la primera planta, han estat tancats per motius de seguretat. Però l'espai de la lluerna funciona com a distribuïdor i permet una molt bona entrada de llum que es reparteix equitativament a la resta d'espais.

En els darrers anys hi vivien quatre famílies o unitats familiars de la mateixa família, però un cop es va vendre la finca, afectada per un pla especial, quedà abandonada i indefensa davant d'accions que l'anaven malmetent. Amb l'adquisició de la finca per part de l'Ajuntament i l'acord amb la Generalitat per ubicar-hi un centre dedicat a la protecció de la infància i adolescència de la Generalitat, impulsà les reformes que avui dia no només han permès salvaguardar un element patrimonial important, sinó donar-hi un importantíssim ús social.