Can Pastoric
Rupit i Pruit

Carrer del Fossar, 24
    A la banda de llevant del nucli urbà de Rupit

Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Edifici entre mitgeres de planta rectangular, adaptat al desnivell del carrer. Presenta una coberta de teula àrab de dos vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec de bigues de fusta sostingut amb mènsules. Està distribuït en planta baixa i dos pisos, amb la façana principal orientada a tramuntana. Totes les obertures són rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes monolítiques. El portal d’accés principal, que en orígen era una finestra simple, presenta la llinda gravada amb el monograma de Jesucrist “IHS” coronat amb una creu patent. Al seu costat hi ha una finestra simple que en orígen feia les funcions de portal i té la llinda gravada amb l’any 1609 i unes tisores. Les plantes superiors compten amb dues finestres per planta amb els ampits motllurats. Les del pis superior són de dimensions més reduïdes que les de la primera planta.

La construcció està bastida en pedra de diverses mides disposada en filades força regulars i amb un revestiment arrebossat i emblanquinat.

És força probable que les tisores que hi ha gravades en una de les llindes de la planta baixa facin referència al fet que a l’edifici hi havia hagut un paraire (les tisores eren utilitzades per igualar els pèls que sobresortien dels draps que elaboraven). Tant aquest motiu com la data que l’acompanya enllaçarien amb l’època de màxima esplendor de Rupit, quan la població va adquirir un posicionament clau dins de la indústria tèxtil de la llana i, més en concret, del drap. Alhora, i segons la bibliografia consultada, les tisores també podríen correspondre a un sastre o a un barber. En aquest sentit, cal destacar que entre finals del segle XVI i el segle XVII hi ha documentats tres sastres a la vila de Rupit.

BANÚS, Miquel (2002). “Antics oficis al Collsacabra”. Els Cingles de Collsacabra, any XXIII, núm. 47, p. 4.

MARSAL, Joaquim (2020). Rupit i les seves llindes. Consultat 13 novembre 2020, des de http://www.rupitpruit.cat/turisme/fulletons.html