Can Panyella
Corbera de Llobregat

  Baix Llobregat
  Carretera BV 2425
  Emplaçament
  Sota la BV 2425, entre els nuclis de Sant Cristòfol i Ca n'Armengol

  Coordenades:

  41.41771
  1.90082
  408143
  4585711
  Número de fitxa
  08072-28
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Popular
  Segle
  XVIII
  Any
  1713
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL (14/01/87); Catàleg Municipal, 2005, núm. 28
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí: IPA 18380
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 015A09501
  Autor de la fitxa
  Agustí G. Larios, Helena Garcia Navarro

  Masia de planta baixa i pis, amb planta rectangular, gairebé quadrada, amb façana a migdia i coberta de dos aiguavessos asimètrics (un més llarg que l'altre). Disposa de pati davanter aguantat per mur de pedra i contraforts. A la façana hi ha rellotge de sol, i també té forjats de cabirons i revoltons. Hi ha annexes noves edificacions, especialment per la banda de ponent. L'obra major és feta amb pedra calcària, però les llindes, ampits i remats adovellats són de pedra molera.

  A la façana hi ha un portal i una llinda de finestra amb la data 1713, també hi ha una llinda amb el nom Francesc Panyella i la llinda d'una altra finestra indica 1728.

  Antigament aquesta masia era coneguda com Mas Panyella de la Creu. En el primer fogatge documentat del senyoriu de Corbera, datat el 1497, hi figuren Antoni i Salvador Panyella. El llinatge original dels Panyella, després Castellví, va conservar la propietat del mas fins ben entrat el segle XIX, en què, per circumstàncies adverses, la finca va ser adquirida en subhasta pels marquesos de Castelldosrius i passà, per entroncament familiar, al vescomte de Güell. Tot i això, els masovers encara són descendents del llinatge Panyella originari del mas.

  ARAGÓ I GASSIOT, Ramon M. (1984). «Fitxa del Servei de Patrimoni Arquitectònic». Barcelona: Generalitat de Catalunya CLOPAS I BATLLE, Isidre (1985). Notes històriques de Corbera de Llobregat. Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat FUSTÉ, Ramon i J.GALLOFRÉ, Isidre (1980). "Fitxa del Inventari de protecció del Patrimoni Cultural Europeu", Col·legi d'Arquitectes de Barcelona PASQUAL SANGRÀ, Joaquim (1983) "Fitxa de l'Inventari del Patrimoni Cultural Europeu", Col·legi d'Arquitectes de Barcelona RIERA I BAGUÉ, Josep M. (1987). Documents de la història de Corbera de Llobregat. Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat RIERA I BAGUÉ, Josep M. (1995). «Fitxa del Pla especial del catàleg de patrimoni arquitectònic i natural de Corbera de Llobregat». Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat.