Can Canals
Corbera de Llobregat

  Baix Llobregat
  Carretera BV 2425
  Emplaçament
  Sobre la Bv 2425, prop de la riera de Corbera

  Coordenades:

  41.42509
  1.89622
  407769
  4586536
  Número de fitxa
  08072-29
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Gòtic
  Modern
  Popular
  Segle
  XVI
  Estat de conservació
  Regular
  Habitatge abandonat, amb esquerdes.
  Protecció
  Legal
  BCIL (14/01/87); Catàleg Municipal, 2005, núm. 29
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí: IPA 18371
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 001A09502
  Autor de la fitxa
  Agustí G. Larios, Helena Garcia Navarro

  Masia amb entrada per un portal rodó que accedeix a un pati trapezial tancat per tres costats: per la masia pròpiament dita, els porxos i una galeria amb arcs de mig punt. Disposa d'era amb molta part de la seva extensió enrajolada amb cairons de terrissa ditejats, amb una antigor mínima de 200 anys. La planta és en forma de "L", la part de l'habitatge és rectangular, amb planta baixa, pis i golfes amb coberta de dos aiguavessos, mentre el graner i el corral són a una sola aigua. Hi ha edificacions auxiliars disperses. L'obra major és de pedra calcària, mentre els ampits, dintells i adovellaments són de gres vermellós.

  Hi ha documentada la venda, el 1536, del mas Canals, efectuat pel pagès Pere Panyella i el seu fill Joan Panyella a favor del també pagès Miquel Armengol. En aquesta transacció, els masos anomenats Mas Glaçat i Mas Magraner foren incorporats al Mas Canals; d'altra banda, Pere Panyella en conservava l'usdefruit vitalici. Amb tot, sembla que el llinatge dels Canals mantingué la propietat del mas dins les darreres dècades del segle XIX.

  ARAGÓ I GASSIOT, Ramon M. (1984). «Fitxa del Servei de Patrimoni Arquitectònic». Barcelona: Generalitat de Catalunya CLOPAS I BATLLE, Isidre (1985). Notes històriques de Corbera de Llobregat. Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat FUSTÉ, Ramon i J.GALLOFRÉ, Isidre (1980). "Fitxa del Inventari de protecció del Patrimoni Cultural Europeu", Col·legi d'Arquitectes de Barcelona PASQUAL SANGRA, Joaquim (1983), "Fitxa de l'Inventari de protecció del patrimoni cultural europeu", Col·legi d'arquitectes de Barcelona RIERA I BAGUÉ, Josep M. (1987). Documents de la història de Corbera de Llobregat. Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat RIERA I BAGUÉ, Josep M. (1995). «Fitxa del Pla especial del catàleg de patrimoni arquitectònic i natural de Corbera de Llobregat». Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat.