Can Panxo
Sant Pere de Ribes

    Garraf
    Pl. Marcer, 11

    Coordenades:

    41.26136
    1.77165
    397102
    4568499
    Número de fitxa
    08231 - 187
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX
    Any
    1890
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    Catàleg de Patrimoni del PGOU (18/07/2001)
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    7286801CF9678N0001DY
    Autoria de la fitxa
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

    Edifici cantoner situat entre la plaça Marcer i el carrer Nou. És de planta quadrangular i s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa i pis i té la coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana. El frontis es composa simètricament segons tres eixos, definits per obertures d'arc pla arrebossat que s'emmarquen amb motllures sinuoses, excepte el portal que és de pedra i té la clau inscrita amb l'any "1890". Sobre el portal hi ha un finestral amb sortida a un balcó de baranes forjades. L'edifici queda rematat per una cornisa i una barana d'obra amb un capcer triangular al centre. La façana de mestral es composa de cinc eixos d'obertures de les mateixes característiques que les del frontis, malgrat n'hi ha tres que es troben tapiades. Aquesta façana també queda coronada per un capcer triangular. A tirada amb aquesta, hi ha un baluard que, juntament amb un cos annex d'un sol nivell d'alçat, tanca la casa per darrera. L'acabat exterior és arrebossat i pintat, amb les obertures, el nivell de forjat i les cornises de diferent tonalitat.

    El Catàleg de Protecció del Patrimoni Històric-Artístic del Pla General d'Ordenació Urbana de l'any 2001 en protegeix la façana.

    Entre els segles XVIII i XIX una part significativa de ribetans va anar a Amèrica a fer-hi fortuna, motivat per l'excedent agrícola i de mà d'obra. L'intercanvi de mercaderies intercontinentals va suposar l'enriquiment d'uns quants d'aquests emprenedors, tot i que la majoria va tenir menys sort. Els ribetans enriquits que van tornar es van fer construir cases senyorials d'una tipologia arquitectònica característica, influïda per l'estil colonial que havien vist a les amèriques. Per la influència d'aquest corrent, la majoria de cases fetes en aquest període, fossin o no d'"americanos", seguien el mateix estil. A banda de les popularment conegudes com a cases d'"americanos", també van fer donatius que van permetre fer l'església Nova de Sant Pere, el Redós de Sant Josep i Sant Pere o el rellotge de la Casa de la Vila, entre d'altres. L'aventura d'ultramar va tenir el seu fi en el procés de descolonització que van viure els països de destí. La casa de Can Panxo la va fer construir Francesc Mestre i Mestre.

    DIVERSOS AUTORS (1997). El Garraf: l'esperit dels museus del romanticisme. Vilanova i la Geltrú: Consell Comarcal del Garraf.
    PLA, R., dir. (2009). Guia del Garraf. Sitges, Vilanova i la Geltrú, Cubelles, Sant Pere de Ribes, Olivella, Canyelles. Menorca. Triangle Postals.