Can Pallàs
Folgueroles

Carretera C-153 de Vic a Roda de Ter, km 4 - Pla de Sant Francesc
    Emplaçament
    A l’extrem nord-oest del terme municipal i del pla de Sant Francesc, a la sortida 183 de la carretera C-25

41.9579
    2.28765
    440966
    4645347
    08083 - 13
    Els volums auxiliars es troben una mica degradats.
    Adriana Geladó Prat

Masia aïllada formada per diversos cossos adossats, que li confereixen una planta irregular. El volum principal, situat a la banda de llevant de la construcció, presenta una planta rectangular, amb la coberta de teula àrab de dues vessants, el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec de maons sostingut amb una solera de llates i mènsules de fusta i disposat a tot el perímetre de l’edifici. Està distribuït en planta baixa i dos pisos, amb la façana principal orientada a migdia. Totes les obertures són rectangulars i estan emmarcades amb el mateix revestiment que cobreix els paraments. Cal exceptuar el portal d’accés principal, d’arc escarser i amb la porta de fusta. També destaca la galeria de la segona planta, coberta amb un embigat de fusta sota coberta i oberta a l’exterior mitjançant dues grans obertures delimitades amb baranes de ferro. La façana de llevant compta amb una escala exterior al primer pis, bastida amb maons. Adossats a la façana de tramuntana hi ha dos volums auxiliars destinats a les tasques agrícoles. De fet, tota la resta de la construcció correspon a volums que es destinen a aquesta activitat. Tots els edificis presenten els paraments arrebossats i emblanquinats.

Davant de la façana principal, al costat del camí d’accés, hi ha un pou de planta quadrada amb la coberta de teula àrab de dues vessants, sostinguda amb bigues de fusta. Presenta una portella rectangular de fusta, tres obertures trilobulades i està bastit amb maons. A la part posterior de la construcció hi ha una bassa de planta rectangular.

Altres noms relacionats amb l’edifici: can Payàs. La construcció està situada a l’anomenat veral de baix del terme.

GRIÑÓ I MÀRQUEZ, Damià (2013). Memòria del control arqueològic realitzat al projecte de línies de mitja tensió a 20 KV i 40 KV per derivació de la ER 1038 “Vic” als suports T-140R i T-143R de la línia existent Taradell-Sant Pere de Torelló. Termes municipals: Folgueroles i Vic (Osona). Consultat des de http://calaix.gencat.cat/handle/10687/7709/