Can Pahissa
Gualba

Ctra. BV-5115, pq. 1,2
    Al centre del terme

Neoclàssic
    P. Barbado. OPC

Conjunt d'edificis que engloba fins i tot una petita ermita dedicada a Sant Francesc. L'edifici principal té una planta rectangular i coberta a 4 aigües. La façana a sud-oest presenta línies neoclàssiques amb un timpà al centre i les finestres i portes amb motllures, pintades de color diferent a la resta de la façana. A la primera planta hi ha una terrasa amb barana de pedra sobre una porxada de pilars que cobreix l'entrada principal. La majoria de les obertures són d'arc rebaixat excepte les finestres de la planta superior d'arc de mig punt.
    La teulada presenta uns faldons amb finestres i una lluerna a la part superior amb barana de ferro forjat.

Actuament té el nom de Villa Equus i és una escola d'hípica.

Can Pau és el nom més antic que es recorda de l'antiga pagesia, situada ran la carretera, a la seva cara nord.Després reedificada s'anomenarà Can Pahissa i més endavant Can Benavent. L'antiga casa de can pau fou enderrocada i s'hi construí una gran casa residencial.
    L'any 1915 la casa de can Pau consta com a propietat de Pere Pahissa Nogués.
    Durant la Guerra Civil es traslladaren les oficines de la fàbrica de guerra núm. 13 a la torre de can Pahissa.

GARCIA-PEY, Enric, GUALBA , Recull Onomàstic i Tradicional, Ajuntament de Gualba, 1996.