Aquesta masia és d’origen medieval, i ja consta al fogatge de 1497. Per la tipologia dels finestrals gòtic-renaixentistes, la construcció que s’ha conservat podria correspondre als segles XVI-XVII. Les dates inscrites al finestral central (1329 o 1529) tal vegada cal atribuir-les a algun fet relatiu a la família que n’era propietària. Segons els antics masovers, la casa havia estat propietat dels Junyent, que als segles XVI-XVII eren la nissaga més destacada de Palou, propietaris de la Torre de les Aigües i de l’actual masia del Junyent. Sembla ser que, més endavant, can Muntanyola va estar vinculada a un grup de religioses.
Al segle XX la masia era habitada per masovers. Fins els volts de l’any 2000 encara mantenia la seva funció agropecuària i conservava íntegrament les seves dependències. Amb posterioritat s’hi ha aixecat un edifici vinculat a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.
Aquesta masia dona nom a un barri que estava travessat per un camí ramader, anomenat de can Muntanyola. Avui el camí ha desaparegut. El barri està situat entre el Camí Ral i la Riera, al final d'allò que abans eren hortes. Estava format per les cases de can Muntanyola, can Calau, can Clec, can Pere de l'Escaleta, can Rodons, can Tamba, can Matet i can Feló (GARCIA-PEY, 1990).