Can Montal
Arenys de Mar

Nucli antic

Noucentisme
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic
    Sí (IPAC)
    Jordi Montlló Bolart

Casa entre mitgeres de dos cossos d'amplada. Consta de planta baixa i dos pisos. La coberta és de teules àrabs, a dues aigües i amb el carener paral·lel a la façana principal, que dona a la riera.

El programa ornamental de la façana és heterogeni, tot i que harmoniós. A la planta baixa, la porta d'entrada delimita un eix central, amb dues finestres reixades als costats. En canvi, en el primer pis, dues obertures estan unides per un balcó corregut, amb barana de ferro, i sostingut per tres mènsules. En el segon pis, hi trobem una sèrie d'obertures amb arc de mig punt. Per sobre, com a respiralls de la cambra d'aire, hi trobem  sis ulls de bous, alineats amb les finestres d'arc de mig punt. Les finestres del segon pis estan dins d'un rebaix del mur de forma rectangular que les emmarca individualment. Les reixes de les finestres i del balcó són de ferro forjat i les persianes de llibret.

El parament de la planta baixa és de pedra, al primer pis està esgrafiat i al segon està arrebossat i pintat. Coronant la façana hi ha un gran ràfec decorat amb rajola a la part inferior i sostingut per permòdols de fusta.

Destaca, a l'alçada del balcó de la primera planta, el memorial al Pare Fidel Fita a modus de templet neoclàssic amb un medalló central de bronze amb el bust del Pare Fita i una inscripció a sota. Tot emmarcat per dues pilastres estriades amb capitells corintis que sostenen un arquitrau i un frontó circular. La inscripció diu:

"D.O.M

A XXXI DE DESEMBRE DE MDCCCXXXV

NASQUÉ EN AQUESTA CASA

EL P. FIDEL FITA I COLOMER

DE LA COMPANYIA DE JESÚS.

LA VILA D'ARENYS DE MAR

A SON FILL ILLUSTRE

DIRECTOR DE LA ACADEMIA DE LA HISTORIA

ERUDIT I ARQUEOLEG

MERITISSIM INVESTIGADOR DE LA

ANTIGUITAT I DE LA HISTORIA PATRIA

IN MEMORIAM."

Presumiblement, va ser reformat durant la dècada dels anys vint del segle passat, amb la incorporació d’elements característics de l’estil noucentista, sense que se’n conegui l’autoria. La intervenció al·ludida va consistir en l’addició d’un pis més que es presenta com una galeria, amb obertures de mig punt disposades, cadascuna, en un rebaix o fornícula de formes regulars. A més de la intervenció arquitectònica, s’hi van fer —o es van reinterpretar— els esgrafiats que profusament cobreixen el parament de la façana.

En aquesta casa hi va néixer l'historiador i filòleg Fidel Fita Colomer (1835-1918).