Convent de les Clarisses
Arenys de Mar

Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic
    Sí (IPAC)
    Cultural
    Ajuntament d'Arenys de Mar (Riera del Bisbe Pol, núm. 8, 08350 Arenys de Mar)
    Jordi Montlló Bolart

Convent format per una sèrie d'edificis entre els quals destaca l'església, les dependències del propi convent, una masoveria i un jardí.

L'església és de planta rectangular amb façana al carrer de Santa Clara, d'una sola nau amb el cos que sobresurt en alçada de la resta de l'edifici. La coberta és a dues aigües i el carener perpendicular a la façana. L'entrada és de llinda recta amb arc ogival al damunt, tot emmarcat amb una filera de maons. L'accés està elevat del pla del carrer i cal pujar quatre graons. En el timpà hi ha un plafó ceràmic obra de Doy (1991) on es pot veure Sant Francesc i Santa Clara, fundadors de l'ordre, amb el calze i el cos de Crist entremig i en un pla més elevat. Al fons es veu una ciutat. A la part inferior s'hi pot llegir: "MONESTIR DE SANTA CLARA".

Damunt l'entrada hi trobem un rosetó o rosassa amb un magnífic vitrall. El rosetó també està emmarcat amb una faixa de maons vistos. El parament és llis però el sòcol, els laterals, el coronament i una franja divisòria central estan fets amb maó vist sobresortint, igual que el rosetó i la porta. El coronament és triangular, amb la cornisa dentada de maons, tot presidit per una creu.

A banda i banda de l'església, hi ha sengles edificacions adossades. A l'esquerra hi ha un cos de planta baixa i pis, amb una porta d'accés en planta baixa i una finestra al costat. A la planta pis, dues finestres, una geminada i l'altra no. A la dreta, hi ha una altra entrada i la resat d'obertures s'alineen simètricament en onze eixos de verticalitat, definits per sengles finestres en planta baixa i pis.

La coberta és a dues aigües i el carener paral·lel a la façana. El parament segueix el mateix programa ornamental que el de l'església: llis, amb sòcol, emmarcaments i coronament de maó vist. Les finestres del primer pis i les de la planta baixa s'uneixen amb dues fileres ornamentals de maons i al mig s'hi disposa una creu, també formada per maons. Cada eix de verticalitat està coronat una mena de capcer escalonat. A sota, un respirador de la cambra d'aire.

S'està reformant per acollir-hi la biblioteca municipal, actualment ubicada a Can Juncosa.

Fundat per la congregació de les Clarisses, que eren monges de clausura. Es dedicaven a rentar i planxar la roba blanca que els portava la gent d'Arenys. També els portaven ous quan hi havia un casament a la família, perquè resessin per desitjar que el matrimoni anés bé i, si a més a més podia ser, que no plogués el dia del casament.

MARTÍN SALVANYÀ, Mireia (2023). Clarisses. De les arrels a l'horitzó. Arenys de Mar: Edita Set-ciències.