Can Mogues
Vilassar de Dalt

  Maresme
  Baixada de la Font de la teula, 6-9
  140

  Coordenades:

  41.51943
  2.35767
  446405
  4596620
  Número de fitxa
  08214 - 52
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Gòtic
  Modern
  Popular
  Segle
  XV-XVI
  Estat de conservació
  Regular
  l'estructura original ha estat modificada i s'han realitzat obertures modernes per la compartimentació interna de l'edifici en diversos habitatges.
  Protecció
  Legal
  Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si (IPA 9270)
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  6567106DF4966N0001BT
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Masia de tres cossos perpendiculars a la façana. Consta de planta baixa i pis, la coberta és de teules àrabs a dues aigües i el carener perpendicular a la façana principal, orientada a ponent. L'estructura original de la masia ha estat modificada en la seva part alta, malmetent-ne la visió general del conjunt, però s'han pogut conservar elements estructurals d'alt valor històric i artístic, com el portal rodó adovellat i tres finestres d'arc conopial amb decoracions lobulades d'estil gòtic. Però només una és autèntica. Les altres són d'imitació recent. La finestra situada damunt el portal presenta les impostes esculpides amb quatre cares antropomorfes. L'ampit ha estat suprimit per convertir l'antiga finestra gòtica en un balcó amb barana de ferro.

  La porta del cos més meridional que correspondria a dependències annexes a la casa principal, presenta l'empremta d'un escut de pany borbònic que ha desaparegut. A l'altra fulla de la porta es conserva el tirador, circular i decorat amb motius geomètrics.

  El nom de Can Mogues és una denominació moderna amb la que es coneix un dels masos més antics del terme de Vilassar; el mas Bonhivern que fins el segle XIV fou domini alodial del monestir de Sant Marçal del Montseny.
  Però des del segle XII es documenten els Malhivern: el 1176, bernat de Malhivern; el 1229, Guerau Malhivern) que a partir del segle XIII passen a anomenar-se Bonhivern, coincidint amb un canvi antroponímic generalitzat que afectà als noms compostos formats amb el sufix "mal".
  L'any 1365, adquireixen la condició d'aloers.
  A començaments del segle XVI, la pubilla del Mas Bonhivern es casa amb Jaume Blanch.

  AJUNTAMENT DE VILASSAR (1999). Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt.
  BENITO Pere (1996). Notes històriques dels elements del patrimoni arquitectònic del Pla especial i Catàleg artístic i ambiental de Vilassar de Dalt.
  Museu Arxiu de Vilassar de Dalt (2002). Les guardes del morbo. Dossier per a un itinerari per indrets relacionats amb les pestes i epidèmies a Vilassar de Dalt. Segles XIV-XIX. Vilassar de Dalt.
  SAMON i FORGAS, Josep (1999). Itineraris: Per la sagrera de Vilassar; dins Ipsa Arca, núm. 2, setembre de 1999. Museu Arxiu Municipal de Vilassar de Dalt, pàgs. 36 a 47.