Can Miret de les Torres
Sant Pere de Ribes

  Garraf
  Les Torres

  Coordenades:

  41.25073
  1.79216
  398804
  4567294
  Número de fitxa
  08231 - 19
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Historicista
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL. PGOU 1982 (Llei 9/93 PCC)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPA 4471
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  000408600CF96F0001RY
  Autor de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

  La casa de Can Miret està situada a gregal del nucli de les Torres. És un edifici aïllat de planta quadrangular i tres crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana. El frontis es composa simètricament segons tres eixos, S'hi accedeix per un portal centrat d'arc de mig punt adovellat amb el relleu d'un remer a la clau. A cada costat hi ha un finestral d'arc mixtilini ceràmic. Seguint el mateix eix del portal, hi ha un finestral d'arc carpanell amb guardapols molt treballat, on hi ha esculpits quatre castells. Als eixos laterals hi ha un finestral d'arc conopial dentat amb arquets. Les golfes estan definides per una gelosia ceràmica oberta amb quatre finestres d'arc primitiu esglaonat, al centre de la qual hi ha un rellotge de sol i quatre plats de ceràmica catalana d'època moderna. A la cantonada amb la façana de ponent, a l'alçada del primer pis hi ha un balcó circular amb una barana de pedra esculpida que constitueix una veritable obra d'art. Entre els motius vegetals s'hi intercala un escut on hi ha representats tres castells. A la façana de ponent hi ha un portal d'arc pla de pedra, amb el guardapols esculpit amb una orla central on hi ha tallat l'any "1898". Les obertures de la planta baixa són d'arc mixtilini ceràmic, la del pis d'arc conopial de pedra i les de les golfes d'arc primitiu esglaonat ceràmic. La façana de llevant presenta una tribuna a l'alçada del primer pis, al costat de la qual hi ha una petita finestra d'arc lobulat. Les golfes s'obren amb una galeria de pòrtics d'arc de mig punt ceràmic. En un extrem d'aquesta façana s'hi adossa un cos perpendicular de dos nivells d'alçat, obert amb pòrtics d'arc de mig punt ceràmic. A la façana posterior es combinen les finestres d'arc mixtilini i les d'arc primitiu, totes elles ceràmiques. El parament dels murs és de maçoneria i només està revestida amb arrebossat la façana posterior. El ràfec està acabat amb una imbricació de rajols i teules ceràmiques. Els angles cantoners presenten carreus vistos. Davant la casa hi ha el celler i el pou.

  La casa va ser construïda per Josep Font i Gumà a finals del segle XIX, per encàrrec del seu germà. En morir aquest, va passar a mans de l'arquitecte. Per aquest motiu, va ser coneguda com a Can Font i Gumà. Més endavant, va passar a mans de la família Miret.

  DIVERSOS AUTORS (1991). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El Baix Penedès. El Garraf. Barcelona: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Sant Pere de Ribes (Garraf). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
  LACUESTA, R.; GONZÁLEZ, X. (2006). Modernisme a l'entorn de Barcelona. Arquitectura i paisatge. Barcelona: Diputació de Barcelona.