Can Mateu de les Burres
Dosrius

Veïnat de Rimbles, 9 - Zona de Canyamars
    Al nord de la vall de Can Rimbles, a la vessant de migdia de la serra d'en Gel

Adriana Geladó Prat

Masia aïllada de planta rectangular, amb la coberta de teula àrab de dues vessants de diferent llargada i el carener perpendicular a la façana principal, que està orientada al sud-oest. Consta de planta baixa i pis. El parament principal presenta un portal d'accés rectangular amb els brancals bastits amb carreus de pedra i la llinda plana. Està protegit per un porxo davanter bastit en fusta i amb la coberta metàl·lica. La resta d'obertures es corresponen amb finestres rectangulars, les del pis emmarcades amb carreus de pedra, les llindes planes i els ampits motllurats. La de la banda de ponent té l'any 1687 gravat a la llinda. Destaca, al mig d'aquestes dues finestres, un rellotge de sol pintat en força mal estat de conservació. És circular, conserva el gnòmon de vareta i la representació d'una cara que simbolitza el sol. A l'extrem de ponent del parament hi ha una escala d'obra adossada i un petit volum auxiliar de planta quadrada, amb teulada d'un sol vessant i organitzat en un únic nivell. La construcció presenta els paraments arrebossats i emblanquinats. Adossat a la façana posterior de la masia hi ha un gran porxo obert i reformat amb teulada d'un sol vessant. En aquesta banda, a pocs metres de la masia, hi ha un safareig de planta rectangular amb revestiment lliscat interior.

La primera referència documental directa de la masia la trobem en un plànol cadastral dels termes de Dosrius i Canyamars elaborat l'any 1853. Posteriorment, en una relació de les cases que existien a Dosrius consultada a finals del segle XIX pel rector Gaietà Viaplana, hi consta que l'any 1897 existia una casa anomenada "Mateu de las burras" dins del veïnat de Canyamars. En la documentació consultada anterior al segle XIX no apareix en cap cas el nom anterior, tot i que hi ha altres topònims que es podrien estar referint al mateix edifici. En aquest sentit, en una llibreta que passava revista de les terres i vinyes de Dosrius i Canyamars, datada l'any 1779, hi apareix un personatge anomenat "Joan Mateu". Segons les fonts orals, la masia fou adquirida per la família Fité de Mataró a finals del segle XIX com a habitatge d'estiueig. A la casa hi hagueren masovers des de mitjans del segle XIX i fins a mitjans de la dècada dels anys 60 del segle XX. És dins d'aquest segle que a l'habitatge s'hi han fet diverses obres de reforma i rehabilitació. Pel que sembla, el topònim amb el que es coneix la masia prové del fet que, en origen, els habitants de la casa llogaven burres.

ALFARAS, Xavier (2012). "Montnegre viu". L'Aulet, núm. 12, p. 49. ALSINA, N.; CALONGE, R.; CUSPINERA, L.; JUBANY, M.A.; LACUESTA, R. (2005). Inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Dosrius. [Barcelona: Diputació de Barcelona, Ajuntament de Dosrius], Núm. Ref.: I.RR.49/129. RAMIS NIETO, Josep. "Cases a Dosrius (1632-1897)". A Dosrius. Una visita al passat. 1 de novembre de 2017. Bloc. Accés el 27 de setembre de 2017.