Can Marc
Dosrius

Veïnat de Rimbles, 42 - Zona de Canyamars
    Al sud de la vall de Can Rimbles i de la masia de Can Gel, a la riba sud de la riera de Can Rimbles

XVIII/XX
    Adriana Geladó Prat

Masia aïllada i reformada que consta de quatre grans volums adossats que li proporcionen una planta irregular. Els dos volums principals són rectangulars, presenten les cobertes de teula àrab de dues vessants a diferent alçada, amb els careners paral·lels a la façana principal, i estan distribuïts en planta baixa i pis. La façana principal, orientada al sud-est, compta amb un portal d'accés d'arc rebaixat protegit amb un voladís de teula àrab d'un sol vessant, sostingut amb una barbacana de fusta. La resta d'obertures són rectangulars i estan protegides amb baranes de ferro. Adossat a la banda de tramuntana, i alineat amb la façana principal, hi ha un volum rectangular amb teulada d'un sol vessant, que està organitzat en dos nivells. Presenta obertures rectangulars a la planta baixa, destacant la de la façana principal, emmarcada en pedra i amb la llinda gravada amb la següent inscripció: "16 IHS 27". Les obertures del pis són d'arc de mig punt geminades i bastides en pedra. Malgrat això, totes aquestes obertures no són originals de la masia, si no que han estat instal·lades en les reformes que s'hi han anat fent. La construcció es completa amb un altre cos rectangular adossat a la banda de tramuntana i dos volums més adossats a la façana de ponent. El cos de tramuntana presenta dues finestres emmarcades en pedra i una porta de fusta corredera de grans dimensions. Aquestes obertures, inclosa la porta, tampoc formen part de la construcció original. A l'interior, la masia conserva sostres embigats i paviments de rajola, toti que també està reformat. Tot el conjunt presenta els paraments arrebossats i pintats de color groc.

L'element està inclòs dins dels límits del Parc del Montnegre i el Corredor.

El cognom Marc apareix per primera vegada en la documentació consultada datada durant la segona meitat del segle XVIII. Així doncs, en una llibreta que passava revista de les terres i vinyes de Dosrius i Canyamars datada l'any 1779, hi apareixen en Francisco March i en Cristòfol March. Poc després, en les llibretes per cobrar "Lo Reial Catastro de Dosrius y Cañamas" de l'any 1786, i en les posteriors fins l'any 1792, hi apareix novament el nom "March". La primera referència documental de la masia la trobem en un plànol cadastral dels termes de Dosrius i Canyamars elaborat l'any 1853. I, poc després, en una relació de les cases que existien a Dosrius consultada a finals del segle XIX pel rector Gaietà Viaplana, hi consta que l'any 1897 existia una casa anomenada "March de la Pujada" dins del veïnat de Canyamars. Aquest topònim apareix inventariat entre els masos Gel i Rimbles (ambdós situats a la mateixa zona), cosa que fa pensar que es deu referir a la masia de can Marc, donat que les propietats apareixen inventariades amb una certa correlació dins d'aquests documents. La masia fou adquirida per la família Gel entre els anys 1920-1930 aproximadament. Hi hagueren masovers entre els anys 1940 i 1958 i, posteriorment, fins l'any 1972. En aquests anys es dugueren a terme diverses obres de manteniment i rehabilitació donat que la masia estava en mal estat de conservació. Després, la masia fou llogada i també s'hi feren diverses obres de millora com l'arribada de l'electricitat o la construcció d'un pou. En l'actualitat, la masia es lloga com a casa de turisme rural.

ALSINA, N.; CALONGE, R.; CUSPINERA, L.; JUBANY, M.A.; LACUESTA, R. (2005). Inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Dosrius. [Barcelona: Diputació de Barcelona, Ajuntament de Dosrius], Núm. Ref.: I.RR.48/128. DIPUTACIÓ DE BARCELONA (1989). Pla Especial del Montnegre i el Corredor (Serralada de Marina). Aprovació definitiva 20-07-1989. [Inèdit]. RAMIS NIETO, Josep. "Cases a Dosrius (1632-1897)". A Dosrius. Una visita al passat. 1 de novembre de 2017. Bloc. Accés el 27 de setembre de 2017. Http://www.agroturisme.cat/ca/allotjament/c/380-can-marc.html [Consulta: 13-12-2017].