Can Matamoros
Figaró-Montmany

Vall de Vallcàrquera
    Pista que puja des de Sant Pere de Vallcàrquera fins a Dosrius. Casa a peu de carretera.

XVI-XX
    Anna M. Gómez Bach

Edifici conegut com can Matamoros (nom actual), però que per molta gent era Can Pere Planes o Pere Plana. Es tracta d'una casa de petites dimensions orientada est-oest i assentat sobre una plataforma sobre la Riera de Vallcàrquera. La construcció d'aquesta casa presenta una planta lleugerament rectangular i s'estructura en base una planta baixa i un primer pis. A grans trets es pot dir que la tècnica utilitzada es centra en el carreu de petites dimensions poc treballat i de pedra local combinat amb carreus de dimensions mitjanes lligades a soga i través i coronats per una coberta a doble vessant amb el carener paral·lel a la façana. La façana principal s'organitza en base una porta rectangular, de fatura senzilla i dues finestres per banda, de dimensions similars, i tres obertures rectangulars al primer pis que conformen tres finestres simples emmarcades amb llindes de grans dimensions de pedra local i gravades. Aquest espai presenta un mur perimetral que tanca part del mas amb ell mateix.

Es coneix molt poc d'aquest mas, el seu topònim no apareix en els diversos fogatges de 1497 i els del segle XV. Actualment és conegut com a can Matamoros, nom dels propietaris actuals com així indica un cartell situat a la casa. Antigament era anomenat can Pere Planes o Pere Plana, fent referència a la posició de la mateixa casa, situada en un indret força planer. Tot i que els paraments actuals no ens aporten gaire informació segurament es tracta d'una construcció del segle XVII, moment de desdoblament d'algunes de les grans propietats de la zona del Montseny. L'auge constructiu que pateix aquesta zona es pot situar en un context de petits arrendataris enriquits que decideixen construir-se una casa pròpia a la zona de Sant Pere de Vallcàrquera. Aquest establiment s'ha d'associar a una explotació que es dedicaria a tasques agrícoles i ramaderes, des d'una de les zones més privilegiades de la contrada.

AADD. 2004. Pas a pas. 3 excursions per conèixer la natura, el paisatge i la història de Figaró-Montmany. Ajuntament de Figaró-Montmany. OLIVER, J. 2000. Història de Figaró-Montmany. Vol. 1: Figaró abans de ser-ho, Ajuntament de Figaró-Montmany.