Can Margarit
Bigues i Riells del Fai

Riells. Marge superior de la Carretera BP-1432, just a sota de la pedrera de Clopés

Renaixement
    XVI
    Regular
    Els elements auxliars, no menys interessants que l'edifici principal, s'estan deteriorant per manca de manteniment.
    La pedrera del Clopés, situada just al darrera, afecta l'entorn d'aquesta magnífica finca.
    Anna Soteras i March

Masia de grans dimensions, amb una finca extensa, on trobem diversos cossos annexes i una cabana paller.
    L'edifici principal té l'estructura clàssica de tres cossos perpendiculars a la façana, planta baixa, pis i golfes, i coberta a dues aigües amb carener perpendicular a la façana. Totes les obertures estan emmarcades per carreus de pedra treballada amb motius renaixentistes de qualitat, així com la gran porta adovellada amb arc de mig punt i medalló amb la inscripció: "Amador Margarit 1571".
    A la façana, arrebossada, hi ha les traces d'un rellotge de sol.
    A l'era de davant la casa, tancada per un barri, hi ha alguns estables i les dependències de les premses de molí d'oli, amb la maquinària intacta.
    A continuació de l'edifici principal hi ha els estables i les corts dels animals, a més d'un pou.
    Als sostres de la planta baixa es conserven els entrebigats ceràmics decorats amb motius geomètrics.

Hi ha notícies de troballes arqueològiques tant als camps de davant la casa com a l'interior, on sembla que hi havia sitges ibèriques i part d'uns fonaments d'època romana.