Can Maiol
Rupit i Pruit

Carrer de la Barbacana, 28
    A l’encreuament entre el carrer de la Barbacana i el del Bac de l’Era

Un dels volums auxiliars està aterrat.
    Adriana Geladó Prat

Edifici entre mitgeres de planta rectangular, format per tres cossos adossats i adaptat al desnivell del carrer. El volum principal presenta una coberta de teula àrab de dos vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec de bigues de fusta sostingut amb mènsules. Està distribuït en planta baixa i dos pisos, amb la façana principal orientada a ponent. La planta baixa compta amb dos portals d’accés rectangulars, el principal de majors dimensions i tancat amb una porta de fusta. Tenen els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes monolítiques. La resta d’obertures es corresponen amb finestres rectangulars emmarcades amb carreus de pedra, les llindes planes i els ampits motllurats. Les de la primera planta presenten l’intradós motllurat. La façana de migdia també compta amb obertures rectangulars emmarcades amb carreus de pedra i amb les llindes planes.

Els volums auxiliars s’adossen a la façana de migdia de la construcció, ambdós de planta rectangular i organitzats en un sol nivell. El davanter presenta una coberta plana a mode de terrassa i compta amb un portal d’accés rectangular de grans dimensions, emmarcat amb carreus de pedra i amb la llinda plana. El posterior, al que s’accedeix mitjançant unes escales de pedra adossades al cos davanter, es troba aterrat actualment, tot i que estava bastit en fusta i cobert amb teulada d’un sol vessant de la que es conserven les impromptes de les bigues a la façana del volum principal.

La construcció està bastida en pedra de diverses mides desbastada i sense treballar, disposada de forma regular. La façana principal presenta un revestiment arrebossat i emblanquinat, mentre que la resta de façanes deixen l’aparell de pedra vist.

L'edifici fou la casa natal del pintor i paisatgista Joan Vila Arimany. Durant un temps també fou la seu d'una botiga.

Font: informació oral del sr. Joan Marsal [Entrevista: 07-06-2021].