Can Maginàs
Sant Feliu de Llobregat

  Baix Llobregat
  Cruïlla del carrer de l'Hospitalet i el carrer de la Constitució, sota el pont Tres Arcs

  Coordenades:

  41.38849
  2.04421
  420090
  4582325
  Número de fitxa
  08211 - 253
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Antic
  Romà
  Medieval
  Segle
  IIIaC-VdC
  Estat de conservació
  Dolent
  En un terreny urbà i clarament arresat per la construcció de la via del tren i l'urbanització del barri de Can Maginàs.
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  2551
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.: 0127801DF2802F
  Autoria de la fitxa
  ADRIÀ COLOM - CENTRE D'ESTUDIS COMARCALS DEL BAIX LLOBREGAT

  Jaciment a l'aire lliure on s'han recuperat restes d'una cisterna d'opus signium, una sitja ibèrica i sitges medievals. Dintre d'aquestes hi havia restes de ceràmica campaniana i alguna moneda.

  Actualment el jaciment resta tapat, doncs s'ha urbanitzat a sobre. El mapa de planejament urbanístic de Sant Feliu de Llobregat no proporciona les dades cadastrals.

  El jaciment va ser descobert per Joan Vicente l'any 1959, registrant la cisterna d'opus signinum. Durant 1960 i el 1965 va rebre diverses visites d'aficionats, les quals van permetre recuperar materials dels abocadors. L'any 1965 es va excavar la sitja ibèrica i el 1966 les sitges medievals, un any més tard el jaciment va ser destruït.
  Des de l'arribada dels romans (al s.III) representats pel general Escipió, es va portar a terme una política principalment de romanització, fet que comporta l'assimilació de la cultura romana per part de les societats ibèriques, en aquest sentit moltes de les societat ibèriques van adoptar la forma de vida romana (vestimenta, hàbits, arquitectura), especialment les classes altes.

  GUASCH, D.; MENÉNDEZ, X.; SOLIAS, J.M. "Estudi del poblament d'època romana a la Vall del Verç". Miscel·lània d'Estudis Santjustencs. VII, p.9-63.
  HERNÁNDEZ, L.; ROMAGOSA, A. Inventari del patrimoni arqueològic del terme municipal de Sant Feliu de Llobregat. Sant Feliu de Llobregat: Arxiu ARES, 1984. inèdit.
  SOLÍAS, J.M. El Poblament del curs inferior del Llobregat a l'època romana : memòria de llicenciatura. Universitat de Barcelona, 1982. Tesi de llicenciatura.