Can Maginàs
Sant Feliu de Llobregat

    Baix Llobregat
    Cruïlla del carrer de l'Hospitalet i el carrer de la Constitució, sota el pont Tres Arcs

    Coordenades:

    41.38849
    2.04421
    420090
    4582325
    Número de fitxa
    08211 - 253
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Antic
    Romà
    Medieval
    Segle
    IIIaC-VdC
    Estat de conservació
    Dolent
    En un terreny urbà i clarament arresat per la construcció de la via del tren i l'urbanització del barri de Can Maginàs.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    2551
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 0127801DF2802F
    Autoria de la fitxa
    ADRIÀ COLOM - CENTRE D'ESTUDIS COMARCALS DEL BAIX LLOBREGAT

    Jaciment a l'aire lliure on s'han recuperat restes d'una cisterna d'opus signium, una sitja ibèrica i sitges medievals. Dintre d'aquestes hi havia restes de ceràmica campaniana i alguna moneda.

    Actualment el jaciment resta tapat, doncs s'ha urbanitzat a sobre. El mapa de planejament urbanístic de Sant Feliu de Llobregat no proporciona les dades cadastrals.

    El jaciment va ser descobert per Joan Vicente l'any 1959, registrant la cisterna d'opus signinum. Durant 1960 i el 1965 va rebre diverses visites d'aficionats, les quals van permetre recuperar materials dels abocadors. L'any 1965 es va excavar la sitja ibèrica i el 1966 les sitges medievals, un any més tard el jaciment va ser destruït.
    Des de l'arribada dels romans (al s.III) representats pel general Escipió, es va portar a terme una política principalment de romanització, fet que comporta l'assimilació de la cultura romana per part de les societats ibèriques, en aquest sentit moltes de les societat ibèriques van adoptar la forma de vida romana (vestimenta, hàbits, arquitectura), especialment les classes altes.

    GUASCH, D.; MENÉNDEZ, X.; SOLIAS, J.M. "Estudi del poblament d'època romana a la Vall del Verç". Miscel·lània d'Estudis Santjustencs. VII, p.9-63.
    HERNÁNDEZ, L.; ROMAGOSA, A. Inventari del patrimoni arqueològic del terme municipal de Sant Feliu de Llobregat. Sant Feliu de Llobregat: Arxiu ARES, 1984. inèdit.
    SOLÍAS, J.M. El Poblament del curs inferior del Llobregat a l'època romana : memòria de llicenciatura. Universitat de Barcelona, 1982. Tesi de llicenciatura.