Can Llobera
Sant Pere de Vilamajor

Veïnat del Pla. C/ de can Llobera s/n, 08458, Sant Pere de Vilamajor.

BCIL. 3940-I. Acord Ple Consell Comarcal. Data disposició 18/05/2011.
    Virgínia Cepero González

Masia formada per diversos cossos adossats, fruit de les diferents etapes constructives al llarg del temps.
    El cos original consta de planta baixa i planta pis. La coberta és a dues vessants, amb teula ceràmica aràbiga, i el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migdia.
    El portal d'entrada és d'arc rebaixat adovellat. Les finestres antigues són de pedra, alguna amb lleixa motllurada.
    Els murs de façana són de pedra lligada amb morter de calç, arrebossats.

Per tal de conèixer en profunditat la història de la família relacionada amb aquesta casa, cal consultar l'interessantíssim estudi històric realitzat per Ramon Llobera i Ma. Montserrat Serra, "Els Llobera a la història de Vilamajor", publicat pel Centre d'Estudis de Sant Pere de Vilamajor (vegeu bibliografia).

A l'Arxiu parroquial de Sant Pere de Vilamajor (Arxiu Diocesà de Barcelona) hi ha diversos documents que fan referència al mas:
    L'any 1085, el topònim de can Llobera apareix per primera vegada en un document "in terminio de Lobera".
    L'any 1220, Guillem de Llobera signa com testimoni en una escriptura.
    I el primer document que fa referència explícita del mas de can Liobera és una escriptura de l'any 1262, que esmenta dues peces de terra de Ponç Sunyer situades "in plano infra mansum Guillelmi de Loparia et mansum Gol" (can Llobera i can Gol).
    L'any 1270, Ramon Llobera, probablement fill de Guillem, signa com a testimoni en una altra escriptura (AVENTÍN, 1990:79).

AVENTÍN i PUIG, M. (1990). Vilamajor (872-1299). De la fi del sistema antic a la consolidació del feudalisme. Sabadell: ed. Ausa, p. 22, 79 i 85.
    GALLARDO, A. (1938). Del Mogent al Pla de la Calma. Barcelona: Impremta Comas, p. 76.
    GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (1989). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (Sant Pere de Vilamajor).
    LLOBERA, R. i SERRA, Mª M. (2015) "Els Llobera a la història de Vilamajor". Quaderns de Vilamajor, 8. Sant Pere de Vilamajor: Centre d'Estudis de Sant Pere de Vilamajor.