Can Llacuna
Òdena

  Anoia
  Camí de can Llacuna
  Emplaçament
  A redós del pol·ligón industrial del Pla de les Gavarreres

  Coordenades:

  41.57886
  1.65979
  388277
  4603887
  Número de fitxa
  08143 - 220
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Modern
  Popular
  Segle
  XVIII-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  08142A014000930000HM
  Autoria de la fitxa
  Josep-Vicenç Mestre i Casanova

  Masia de planta regular que consta de planta baixa, primera planta i golfes. Cossos anexos adjunts al cos de la masia, construits en diferent fases, formant, el conjunt, un únic cos construit de gran volumetria continua. Disposa de tres edificacions auxiliars separades del volum principal: un paller, una granja i un cobert.. Coberta de dues vessants de teula ceràmica. Murs acabats arrebossats, color blanc.

  Descripció extreta de la fitxa de l' Inventari del Patrimoni Històric, Arquitectònic i Ambiental d'Òdena, Diputació de Barcelona, Servei del Patrimoni Local i Ajuntament d'Òdena. Barcelona, 2013.

  Mas documentat des del s. XV. Altres noms que ha tingut en el decurs de la seva història són: Mas Nicolau (segle XV), Mas Rius (principis segle XVI) i Mas Vilaret (finals segle XVI).
  El Mas Llacuna es va reedificar a finals del segle XVIII sobre les restes de l'antic Mas
  Vilaret.
  Els Llacuna compren el 1685 juntament amb altres vuit persones, totes elles de Vilanova del Camí, el Mas Vilaret per 1.000 lliures a Francesc Martorell i Josep Martorell. Durant el període que viuen a Vilanova del Camí només utilitzaran l'antic celler del Mas Vilaret.
  Actualment l'edificació realitzada el segle XVIII és una granja de bestiar. Els propietaris van alçar un nou habitatge durant el segle XX.

  Inventari del Patrimoni Històric, Arquitectònic i Ambiental d'Òdena, Diputació de Barcelona, Servei del Patrimoni Local i Ajuntament d'Òdena. Barcelona, 2013.
  JORBA i SERRA, Xavier (2011) Òdena, segles XVI i XVII. Parnass Edicions, Barcelona