Can Llacuna
Òdena

Camí de can Llacuna
    A redós del pol·ligón industrial del Pla de les Gavarreres

Josep-Vicenç Mestre i Casanova

Masia de planta regular que consta de planta baixa, primera planta i golfes. Cossos anexos adjunts al cos de la masia, construits en diferent fases, formant, el conjunt, un únic cos construit de gran volumetria continua. Disposa de tres edificacions auxiliars separades del volum principal: un paller, una granja i un cobert.. Coberta de dues vessants de teula ceràmica. Murs acabats arrebossats, color blanc.

Mas documentat des del s. XV. Altres noms que ha tingut en el decurs de la seva història són: Mas Nicolau (segle XV), Mas Rius (principis segle XVI) i Mas Vilaret (finals segle XVI).
    El Mas Llacuna es va reedificar a finals del segle XVIII sobre les restes de l'antic Mas
    Vilaret.
    Els Llacuna compren el 1685 juntament amb altres vuit persones, totes elles de Vilanova del Camí, el Mas Vilaret per 1.000 lliures a Francesc Martorell i Josep Martorell. Durant el període que viuen a Vilanova del Camí només utilitzaran l'antic celler del Mas Vilaret.
    Actualment l'edificació realitzada el segle XVIII és una granja de bestiar. Els propietaris van alçar un nou habitatge durant el segle XX.

JORBA i SERRA, Xavier (2011) Òdena, segles XVI i XVII. Parnass Edicions, Barcelona