Can Liro
Calella
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
L’edifici principal és una casa pairal de planta rectangular, ubicada al carrer de les Escoles Pies, formada per dos cossos annexionats posteriorment; el més antic, del segle XVI, que conserva el portal adovellat de punt rodó i les mènsules que sostenien el matacà de defensa, estava format originàriament per un cos de planta baixa,
primera planta, amb coberta a dues aigües i estructura amb dues crugies, essent la d’entrada de major amplada, amb dues parts. Entre els anys 1639 i 1669 es van realitzar les obres d’annexió de tot el conjunt, aixecant la segona planta restant, refent la coberta unitària, i formalitzant les finestres amb llinda recta, brancals i ampits de pedra actuals.
Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. El frontis es composa segons sis eixos simètrics d'obertures, totes elles d'arc pla de pedra carejada excepte el portal d'arc de mig punt adovellat. Sota el ràfec, fet amb una imbricació de rajoles i teules ceràmiques, hi ha les mènsules que haurien sostingut un matacà defensiu. L'interior ha estat totalment reformat, tot i que hi queden vestigis com dos portals adovellats i les restes de l'aigüera. El tractament exterior dels murs és arrebossat i pintat.
Història
L’edifici principal del Museu era la casa de l’hereu March, antiga nissaga calellenca, que a 3 d’octubre de 1707 hagué de llogar per a servitud de caserna als homes de Carles III. Coneguda també com Can Liro, ha tingut diverses funcions al llarg de la història: seu del Consell de la Ciutat a principis del segle XVIII, presó municipal, escola i casa de mestres. L’any 1959, un grup de calellencs encapçalats pel senyor Josep M. Codina i Bagué van presentar una petició per crear un museu-arxiu a la ciutat, que fou inaugurat en aquest edifici vint anys més tard, el 1979.
Bibliografia
Catàleg del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Calella. 2005.
COLOMER, I. (1988). Cronologia de Calella. Calella: Ajuntament de Calella.
ESTEVES, A. (1997). Calella. Guia del patrimoni històric i artístic. Molins de Rei: Centre d’Estudis i Divulgació del Patrimoni.
GIOL, A. (1953). Calella, su origen y evolución. Obradores Gráficos Favencia.
Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Calella (Maresme). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.