Can Juncosa
Arenys de Mar

Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic
    Sí (IPAC)
    Cultural
    Ajuntament d'Arenys de Mar (Riera del Bisbe Pol, núm. 8, 08350 Arenys de Mar)
    Jordi Montlló Bolart

Casa que fa cantonada amb el carrer de Bonaire i el Rial de Sa Clavella, del qual en sobresurt de la seva alineació. És de planta rectangular i consta de planta baixa i dos pisos. La coberta és d'un únic aiguavés, que desaigua a la façana del carrer de Bonaire.

Compositivament, la façana principal s'organitza simètricament a partir de quatre eixos de verticalitat. Els dos eixos centrals venen definits per dos portals d'accés a la planta baixa. Al pis superior un balcó corregut amb doble accés, i a la segona planta, dos finestrals de punt rodó. Els eixos laterals es disposen amb una finestra reixada a la planta baixa, finestra sense reixa a la planta primera, i els mateixos finestrals de punt rodó a la segona planta. El balcó corregut és amb barana de ferro i llosana soportada per quatre cartel·les. Les persianes de totes les finestres són de llibret de fusta. Les finestres tenen guardapols rectes, a excepció dels finestrals de la segona planta que són arrodonits resseguint la linea de l'arc de punt rodó.

Un cinquè eix de verticalitat és el que estructura la cantonera arrodonida de l'edifici. Per fer la cantonada, totes les obertures d'allà són corbes i molt ben resoltes, amb una finestra reixada en planta baixa, un balcó amb barana de ferro i llosana soportada per quatre cartel·les, un ull de bou a l'alçada del segon pis i coronat tot per una petita torreta i una cupuleta amb rajoles vidriades.

La façana del Rial de Sa Clavella no disposa de cap obertura, és secundària i està orientada al nord.

El parament és encoixinat, amb motllures en la separació dels diferents pisos, amb una sanefa pintada a sota. El coronament de la façana és una balustrada. Enretirada de la linea de façana hi trobem una torre mirador.

Actualment allotja la Biblioteca Municipal Pare Fidel Fita, però aviat es traslladarà a l'antic edifici de les Clarisses.

També es coneix com a Can Solà, àlies "El moro"

Era la casa d'estiueig de la família Juncosa, fabricants de xocolata.

Després fou un hotel, una galeria d'exposicions d'art: Can Covarsí. Més tard passà a l'Ajuntament, que hi establí una escola de música i, l'any 1996, la biblioteca municipal.

BADOSA, Josep i MILÀ, Salvador (1990). Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic. Ajuntament d’Arenys de Mar;  Aprovat pel Ple en data 22 de març de 1990.