Can Julià
Subirats

C-243a de Vilafranca a Sant Sadurní, prop del polígon industrial Can Bas.

Oriol Vilanova

Masia de grans dimensions, composada per diversos cossos i annexes edificats en diversos moments. El conjunt s'estructura entorn a un edifici principal que destaca per la seva alçada sobre tots els altres. Aquest edifici principal presenta teulada a dues vessants; la resta d'edificacions es concentren a la banda sud. N'hi ha de dos pisos amb golfes i altres d'un sol pis. Aquests annexos de l'edifici principal han guardat una simetria en les distribucions i alineacions de les teulades.
    El conjunt ha patit canvis importants que han modificat essencialment la masia primitiva, especialment pel que fa a l'arrebossat de les parets; si bé algunes cantoneres conserven la pedra vista i algunes parets han quedat amb el parament de mamposteria vist. Destaquen la quantitat d'obertures que hi ha a totes les parets, algunes emmarcades en pedra i amb reixes de ferro.
    A l'interior destaquen dues arcades apuntades, amb carreus de pedra polimentats.

La primera referència històrica d'aquesta masia la trobem al segle XVII, per un document parroquial de l'any 1613, segons el qual el llogater, anomenat Julià, tenia, entre d'altres obligacions, la de donar allotjament a soldats.
    Des del segle XIX, Can Julià pertany a la hisenda de Can Bas.

A.A.V.V. (2005): "Pla Director Supramunicipal de Sostenibilitat". Edita: Mancomunitat de Municipis de l'Alt Penedès. (Suport CD-ROM).
    FORNS SANTACANA, Maria; FORNS SANTACANA, Lluís (1975): "Breu estudi sobre les masies de l'entorn de Sant Sadurní d'Anoia". Tipografia Emporium. Barcelona.
    LLORAC I SANTÍS, Salvador (1988): "Subirats. Visió general d'un municipi de l'Alt Penedès". Ed. Ajuntament de Subirats.