Can Jaume Parellada
Santa Eulàlia de Ronçana

C. de Girona
    Barri de Can Juli

Marta Lloret Blackburn - Antequem S.L.

La casa de Can Jaume Parellada té el seu origen en una petita masia de dues crugies, que va consolidar-se amb una tercera crugia durant la segona meitat del segle XIX. Més endavant, a mitjans del segle XX, la façana va quedar tapada després que s'hi adosses un nou volum.

La masia és de planta rectangular i s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa i pis i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. El frontis s'orienta a migdia i ha quedat tapat per un volum modern superior en alçada. Tanmateix, encara es pot observar l'antic portal d'arc carpanell ceràmic en l'actual menjador. A les façanes de tramuntana i de ponent s'observen petites finestres amb llinda i ampit de pedra, que formen part de la casa primigènia. El cos de llevant es correspon amb l'ampliació de la segona meitat del segle XIX, amb les obertures ceràmiques. El ràfec està acabat amb una imbricació ceràmica pintada amb dents de llop. El revestiment dels murs es manté amb restes d'arrebossat de morter de calç. A l'entorn de la casa s'hi conserven el pou i les antigues corts.

L'origen de Can Jaume Parellada el situem a principi del segle XIX, quan un fill de Can Parellada de l'Ametlla, anomenat Jaume, va fer la casa en unes terres que li van cedir. Uns anys més tard, el seu nét Josep Parellada Martras es casaria amb Margarida Cabot Parera, de Can Paraire de Santa Eulàlia. Ja al segle XX, la família va quedar novament emparentada amb aquesta casa, a través del casament de Concepció Padrós i Tomàs Cabot. Els actuals propietaris de la casa en són descendents. Fa uns anys, en urbanitzar la zona, van arrencar una gran fita de terme que hi havia al camp del costat de la casa, que estava gravada amb els escuts de Santa Eulàlia i l'Ametlla.

CLARET, J. (1995). "Cases que tenen història: Can Jaume Parellada", Anuari Local, núm. 33. Santa Eulàlia de Ronçana: Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana.