Can Gelmà del Navà
Fogars de la Selva

Polígon 3, parcel·la 6 (a l’est del terme municipal)
    Veïnat de l’Estany

Dolent
    Deteriorament important en façanes i en la coberta per manca d’actuacions de manteniment des de fa molt de temps.
    Fitxa núm. 54 del Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable.
    08081A003000060000BU
    Jordi Montlló Bolart

Mas als quatre vents situat al Pla de Can Gelmà entre La Tordera i la línia del ferrocarril de Barcelona a Maçanet-Massanes. És de planta rectangular i consta de planta baixa i pis. La coberta és de teules àrabs a dues aigües, amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migdia. El parament és de maó arrebossat, amb les obertures de la planta baixa tapiades. Es conserven les restes parcials de la comuna, que estava situada a l’exterior de la casa.

També es coneix com Can Jalmar o Gelmar del Navà. S’ha optat per adoptar la forma normativa del nom, tot i que es respectarà la forma dels documents quan se citin.

Mas fundat a partir dels anys 30 del segle XX. Al cens parroquial de l’any 1936 consta que hi viuen en Martí Rovira i la Pilar Pagès (els avis); en Melitó Rovira i la Carme Mas (els joves); i l’Agustí, en Moisès, en Martí, en Joan, en Joaquim i la Rosa (els fills).

Al cens de l’any 1942 hi figuren en Francesc Grèbol i Folladosa i la Maria Jubany i Gelmar amb els seus fills Remei, Consòl i Lluís.