Can Gelat
Santa Susanna

Carrer dels Alps, s/n

Regular
    L'estructura i la coberta estan en bones condicions però manca manteniment de l'entorn i en els acabats i la fusteria.
    PGOMSS 1982 (DOGC 250 de 18/8/1982)
    Si: IPA 8576
    6702801DG7160S0001TF
    Marc Bosch de Doria

Masia situada en una elevació al costat nord del torrent de can Gelat, sota el turó de Montagut. Es tracta d'una construcció de planta rectangular, amb cossos afegits a la part posterior, orientada al sud. La teulada, de teula àrab, és a doble vessant amb el carener paral·lel a la façana principal. Les llindes de les obertures presenten l'ampit motllurat excepte els dos balcons del primer pis que tenen l'arc rebaixat. Totes les obertures tenen una motllura llisa que les envolta. A la llinda d'una finestra del primer pis hi h la data "1760" i a una llinda d'accés al recinte de la masia hi ha la inscripció "JJ: QUET I GELAT, AÑO 1829". Probablement fan referència a l'any de construcció i a l'any de reformes de la casa. A la part posterior la masia té un cos quadrangular adossat, més elevat. A la façana també hi ha un rellotge de sol anepígraf.
    Al costat est de la masia hi ha un cobert de grans dimensions amb una portalada d'accés i una finestra al primer pis. La masia està encerclada per un mur de contenció per protegir del desnivell del terreny. A la part central de la masia, el mur de contenció sobresurt amb forma semicircular, que dóna l'aspecte de torre. Aquest espai és ocupat per l'era de la masia. Tota la finca també està encerclada per un segon mur de contenció que actualment limita amb el carrer dels Alps.

La primera notícia del mas Gelat es remonta de l'any 1313, quan n'era pubilla Elisenda Gelat, filla d'Ermessenda i de Ponç. Després de la seva mort l'any 1325, va passar a la neboda d'Ermesenda, també anomenada Elisenda. A principis del segle XVI, quan n'eren propietaris Antoni Ballester i Gueraua, el mas gaudia de certa prosperitat econòmica, constatable per les nombroses compres de terreny que varen fer. En motiu del casament de la pubilla Susanna Gelat amb Esteve Roure de Maçanet de la Selva l'any 1660, el patrimoni associat al mas es va veure ampliat amb terres a Maçanet i Vidreres. La construcció del segle XVIII probablement és una ampliació d'una masia més antiga i al segle XIX va evolucionar en un casal senyorial. A finals del segle XX l'entorn de la masia s'ha urbanitzat.

SIMON, A. (1993). Pagesos, capellans i industrials de la Marina de la Selva. Centre d'Estudis Selvatans (Quaderns de la Selva, vol. 6). Santa Coloma de Farners