Can Mestres
Santa Susanna

  Maresme
  Camí de la riera de Santa Susanna
  Emplaçament
  Marge esquerra de la riera de Santa Susanna, a la part alta.
  50

  Coordenades:

  41.65477
  2.68845
  474059
  4611494
  Número de fitxa
  08261 - 15
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Modern
  Popular
  Segle
  XII-XVII
  Estat de conservació
  Bo
  Entre la dècada de 1970 i 1980 s'hi van efectuar treballs de rehabilitació.
  Protecció
  Legal
  PGOMSS 1982 (DOGC 250 de 18/8/1982)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si: IPA 9057
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  001000900DG71A0001WM
  Autoria de la fitxa
  Marc Bosch de Doria

  Masia de planta rectangular, construïda en una petita elevació del terreny i s'adapta a l'orografia del terreny. Està formada per tres cossos i consta de planta baixa i un primer pis. La teulada, feta amb teula àrab, és a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana. La façana està orientada al sudest i consta d'una porta principal al centre, amb un arc adovellat de mig punt, una porta auxiliar a la dreta i una finestra rectangular a l'esquerre; al primer pis s'obren tres finestres d'estil renaixentista, una per crugia, i la central és amb arc polilobulat. Una de les finestres té inscrita una data (1689). L'accés principal és per una era empedrada amb pendent per salvar el desnivell del terreny. La masia té diverses obertures a la banda est i a la part posterior que no són originals. Hi ha algunes petites construccions adossades a l'edifici als laterals i a la part posterior.
  Davant de la masia hi ha un segon edifici que antigament servia de paller i corrals, actualment convertit en celler i menjador del restaurant. En un carreu del paller hi ha inscrita una data (1104).
  La masia conserva en mal estat part d'una era circular, amb murs de pedra i paviment de rajols de terrissa.

  La documentació de la masia i les evidències històriques documentades en el propi edifici, permeten pensar que la masia es va construir al segle XII i va experimentar notables ampliacions en segles posteriors. L'aspecte actual, llevat d'algunes reparacions o ampliacions, probablement és del segle XVII. Des de l'any 1975 a can Mestres hi ha un restaurant i és una granja de cavalls i rucs.

  BONET I GARÍ, L. (1983). Les masies del Maresme. Centre Excursionista de Catalunya: Barcelona.
  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Santa Susanna (El Maresme). Direcció General del Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya.
  MASSONS, J.M. (2000). Història de la vila de Santa Susanna. Ajuntament de Santa Susanna: Santa Susanna.
  Santa Susanna Orígens i Memòria (SSOM) (2008). "Si no vols pols...". Butlletí d'Informació i Divulgació, núm. 3. Santa Susanna, p.4-5