Can Fortuny de Font-rubí
Font-rubí

Barri de Font-rubí de Dalt, 15
    A tocar de l'església de St. Pere i St. Feliu, a mig camí entre Cases Noves i Coll de la Barraca

Bé protegit (Revisió NN.SS. Plan. Urb. Tipus b)
    Miquel Gea i Bullich

Mas de planta rectangular amb coberta de dos aiguavessos i carener perpendicular a la façana principal, que s'obre a migdia (S/SE). L'edifici compta amb planta baixa, planta pis i golfes. La distribució de les obertures de la façana principal s'ordena en tres eixos verticals si bé no respecta totalment la simetria. Hi destaca el portal amb arc de mig punt de dovelles de pedra ben treballades així com els ampits de les finestres, del mateix material. Alguns d'aquests ampits ha quedat isolat o visualment desplaçat en haver variat la distribució original de les finestres.
    El treball de la pedra dels ampits i el tipus de portalada dovellada fan pensar en una cronologia ca. El segle XVII, si més no per l'edifici que actualment veiem.

Durant la Primera Guerra Carlina (1833-1840), els carlins ocuparen la casas per tal d'allotjar-hi la seu d'una Junta Carlina.

ARNABAT, Ramon (1995). "La Primera Guerra Carlina (1833-1840) als arxius judicials del Penedès". Miscel·lània Penedesenca, Vol. 20, 1994. Pàgs. 285-298.