Can Flaquer
Cànoves i Samalús

  Vallès Oriental
  Àmbit Montseny Oest
  Emplaçament
  Entre Can Parera Nou i Can Pujades, a Samalús, al peu del turó del Puig del Castell
  428

  Coordenades:

  41.69257
  2.32419
  443762
  4615864
  Número de fitxa
  08042-20
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Neoclàssic
  Modernisme
  Segle
  XVI-XX
  Any
  1912
  Raspall i Mallol, Manuel
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL (POUM 2010)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí. IPAC núm. 28533 i 28534
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  001404400DG41E
  Autor de la fitxa
  Marc Guàrdia i Llorens

  Masia molt emmascarada per les reformes posteriors que en dificulten la seva atribució. Actualment presenta un cos principal de planta basilical, de tres crugies, en les que s'observa la planta, el pis, i les golfes al cos central. D'aquest nucli primigeni observem a la façana la porta amb llinda plana, finestres envoltades de carreus al primer pis i tres finestres de mig punt a les golfes. En una de les finestres del primer pis hi ha la data de 1830 amb el nom del propietari, Francisco Flaquer. En aquest cos principal s'hi afegiren edificacions annexes.
  La casa conserva una fresquera al seu interior.
  Del gran jardí en destaca una terrassa i l'entrada, obra de l'arquitecte Manuel Raspall. A la zona aterrassada hi trobem una balaustrada formada per dobles columnes coronades d'elements neoclàssics, i unides entre sí per bigues metàl·liques corvades. La zona de l'entrada a la finca està decorada amb una portalada amb elements vegetals i el nom de la casa inscrit, vigilat per una caseta.

  El projecte de l'arquitecte Raspall era més complexe i comprenia la construcció d'un habitatge, que no s'arribà a construir.

  Malgrat no s'esmenta en els fogatges, el cognom Flaquer el tenim documentat des de l'any 1357, i des de l'any 1527 es pot establir la continuïtat del cognom fins avui dia.
  En la restauració de les Escoles de Samalús de l'any 2010 es va treure un panell enrajolat de Sant Francesc Xavier, avui a la façana de can Flaquer.