Antigues Escoles de Samalús
Cànoves i Samalús

  Vallès Oriental
  Carretera BP-5107, p.k. 37
  380

  Coordenades:

  41.68906
  2.32188
  443567
  4615476
  Número de fitxa
  08042-17
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Noucentisme
  Segle
  XX
  Any
  1919
  Manuel Raspall i Mayol
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL (POUM 2010)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí. IPAC núm. 28532
  Accés
  Fàcil
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Cànoves i Samalús
  Autor de la fitxa
  Marc Guàrdia i Llorens

  Edifici de planta inicialment rectangular, d'on només sobresortia l'entrada, per tal de remarcar l'accés. Aquest accés es troba sobreelevat des de la cota d'accés de la carretera, salvant-se aquest desnivell mitjançant una escala d'obra. Aquest desnivell s'ha aprofitat per tal d'encabir-hi un garatge. La casa s'alça sobre un sòcol empedrat. La porta i les finestres estan remarcades per diversos arcs en relleu. La casa presenta una senefa realitzada amb rajoles de quadres de dos tons de blau, ubicada a la zona de l'imposta dels arcs, així com als ampits de les finestres.

  Cal ressenyar que a l'Arxiu Nacional de Catalunya hi ha un parell de fotografies del dia de la inauguració, on es veuen les autoritats i una multitud de gent congregada a les portes de les Escoles, al setembre de l'any 1919 (Fons ANC1-42 / BRANGULÍ). En la fotografia s'observa com a la façana hi ha pintada la inscricpció "ESCUELAS NACIONALES", avui desapareguda.

  La parcel·la on s'alça l'edifici fou cedida per Xavier Flaquer per tal de construir-hi l'escola pel poble de Samalús, tal i com resa una placa commemorativa de marbre que estroba a la façana principal, penjada l'any 1965. Després d'una restauració recent que ha enderrocat alguns cossos afegits a la façana posterior les antigues escoles han esdevingut el Centre Cívic Xavier Flaquer.
  En aquesta restauració de l'any 2010 es va treure un panell enrajolat de Sant Francesc Xavier, avui a la façana de can Flaquer.
  Malgrat tot, l'obra de les Escoles de Samalús segueix essent absent de les biografies i estudis de l'arquitecte Raspall.