Can Filosa
Callús

Cami de Viladelleva s/n. Callús
    Emplaçament
    Situat dins la propietat de la Tossa, entre la Riera de Bellver i el Torrent Covat o de Can Candela.

41.79219
    1.79937
    400243
    4627400
    08038 - 16
    S.XVIII.
    08037A006000040000LA
    Joan Casas Blasi

Masia que es troba al cap de munt d'un espadat que forma el Torrent de Viladelleva o Covat. L'edifici originari és de planta quadrada amb teulada a doble vessant. Es tracta d'un edifici simple construït de pedra tot i que presenta afegits i reparacions en obra i la paret de la cara nord està feta de tàpia. A l'estructura principal es poden observar diverses reparacions i cossos afegits a posteriori que són utilitzats per les activitats agrícoles que desenvolupa el mas. També es pot observar que algunes de les finestres més antigues han estat tapiades per obrir-ne de noves. S'han afegit alguns corrals en mal estat de conservació.

Habitatge i activat agrària i ramadera

Les primeres referències documentals que tenim de la casa daten de mitjans del segle XVIII quan Josep Alsina era l'amo. Posteriorment, cap el 1787, el seu fill es va vendre la casa junta amb dues quarteres de terra i un hort a Ramon Sala que era propietari de Vallbona. El 1805 Valentí Sala fill de Ramon contrau matrimoni i s'instal·la a la casa. Aquesta família residirà a la casa fins finals del segle XX.

-SALA Lluís. "El mirador Cultural. Masies callussenques Can Filosa". El poble. 1998