Can Figuera
Castellfollit del Boix

Les Marrades. Est de Maians
    Emplaçament
    A la rotonda de Maians agafar el camí que porta a Cal Maianes. Davant Cal Maianes agafar el camí a la dreta
    544

41.63108
    1.70657
    392264
    4609625
    08059 - 331
    08058A001000160000PJ
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Can Figueres és una casa formada a partir de diversos cossos amb l’espai de vivenda en forma de “L” invertida. El cos en sentit nord-sud era l’antiga masoveria i el cos que presenta una orientació est-oest la vivenda dels propietaris. A mitjan segle XX la casa fou ampliada cap a tramuntana. Actualment Can Figuera manté l’estètica exterior de l’antic mas però interiorment fou dividida originant tres vivendes independents. L’edifici defineix un espai de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a l’antiga façana que es trobava orientada a llevant. Consta de planta baixa i pis. Davant la casa hi ha un pati tancat que encara conserva part de l’enllosat. Actualment, a l’interior del pati s’hi pot accedir tant per la banda de tramuntana com de migjorn, punt on es conserva part de l’antic portal d’accés adovellat. Per la part posterior de la casa original també s’hi defineix un pati tancat amb una porta d’accés. En destaca la zona de l’antic celler, situat a la planta baixa de la casa i format mitjançant diversos arcs de mig punt de pedra que defineixen l’espai pròpiament del celler, l’espai dels antics cups de vi, de planta quadrada i la zona de la premsa. A l’extrem sud-oest hi ha l’edifici de reduïdes dimensions de dues plantes amb la coberta a una vessant. A la planta superior hi havia les porqueres i a la planta baixa el femer amb la coberta en volta de canó d’obra. A la banda de migjorn hi havia l’era petita, atès que aquesta finca gaudia de dues eres, amb un edifici independent que acollia un cup de vi.

Can Figuera és un edifici de principis del segle XVIII. Sempre ha estat de la mateixa família, no obstant, Lluís Jubert, sastre de Manresa, va compra la finca a la pròpia família.