Cal Maianès
Castellfollit del Boix

Est de Maians
    Des de la rotonda de Maians agafar el trencall de la dreta, just al costat de la carretera C37z

Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Maians fou construïda l’any 1887 a les afores de l’actual nucli de Maians. Es una finca formada per la casa principal i tres cossos annexes que delimiten un patí davanter tancat amb l’accés a llevant mitjançant un portal de ferro. El cos principal és un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a llevant. Consta de planta baixa i dos pisos. El frontis s’hi obra el portal d’accés d’arc rebaixat amb una finestra d’arc pla a cada costat. A l’alçada del primer pis s’obren tres balcons amb voladís amb les cantonades arrodonides i amb barana de ferro. A nivell del segon pis tan sols s’obra un finestral a la part central de la construcció amb l’any 1887 a la banda inferior esquerra. Al costat de llevant s’hi adossa un cos de planta rectangular amb la coberta a una vessant amb diverses obertures d’arc pla a la façana de migjorn i una porta de garatge a la façana de tramuntana. A la banda de ponent del cos principal s’hi adossen dos cossos. Un primer cos de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal amb una gran porta a la façana de llevant emprat com a magatzem. El segon cos, situat a l’extrem nord-oest de l’edifici principal, es tracta d’un edifici adossat de planta quadrangular amb la coberta a una vessant construït amb maons amb un portal d’arc rebaixat situat a la façana de tramuntana.