Can Ferrers de Baix
Matadepera
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Tipologia B de la normativa específica pels elements arqueològics (Fitxa número 54 del Catàleg de Béns a protegir del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal).
Descripció
Masia situada a la part baixa del turó de Les Pedritxes. Es troba tancada per un mur perimetral, amb accés amb un barri amb coberta de teules i portalada de fusta de doble vano. L’estructura actual és fruit d’ampliacions diverses però manté l’equilibri estructural i la integració de diversos elements.
És de planta rectangular i consta de planta baixa, pis i golfes. La coberta és de teules a dues aigües, amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migdia, on hi destaquen el portal rodó, dovellat i les finestres amb els seus brancals, ampits i llindes de pedra. Només algunes d’aquestes obertures es disposen simètricament a partir de tres eixos de verticalitat; el portal i una finestra del primer pis, a l’eix central; i les finestres laterals de la planta baixa i pis, alineades en els eixos dels costats. A més troben dues finestres més petites a les golfes i una altra al costat dret de la façana.
Les pedres dels emmarcaments de les obertures són de procedència diversa; només algunes d'elles són originàries de la casa, fetes amb gres vermell local. La resta foren col·locades amb la darrera reforma de la casa.
També destaca un contrafort frontal a la dreta del portal d’entrada. Així com el brocal del pou, a l’angle esquerre format per la façana i el mur de tancament. Aquest pou és d’accés directe des de l’interior, on hi havia la cuina.
El parament és arrebossat a la façana principal i de paredat vist a les façanes laterals i posterior.
A la part posterior hi havia 5 tines, de les que només se’n conserven les boixes. També es conserva la boca del forn de pa.
Junt amb Mas Cellers, Can Ferrers de Dalt i el conjunt de Can Roure, La Mateta i Can Torrella constitueixen la línia d’assentaments que segueixen la Riera de Les Arenes des de ponent, nucli originari de l’actual municipi amb l’antiga ermita de Sant Joan i que s’ha vertebrat també al voltant de la zona rural del Camí Ral de Manresa.
Podem trobar escrit el seu nom de diverses maneres: Farrés, Ferrés o Ferrers
Història
El primer document on trobem referenciat un mas Ferrers és a l’Speculo del Monestir de Sant Llorenç del Munt. Es tracta d’una venda feta per Joan Bosc, fill de Jaume Bosc, de Terrassa, a Bartomeu Roure, d’una peça de terra a Sant Joan de Matadepera, en el lloc dit camp Palomer (...). Termena a sol ixent amb el mas del Plano, i part amb el camí Real. A migjorn i a ponent, amb el camp del mas Ferrers (...). Fet així el 27 de desembre del 1408. Clos per Bertomeu Gili, notari de Terrassa. Sant Joan de Matadepera (Ferrando: 1987, 71).
L’actual propietari la va comprar a l’amo del Mas de La Barata.
Bibliografia
AJUNTAMENT de Matadepera (2009). Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Matadepera. Tomo IV. Catàleg de Béns.
BALLBÈ. i BOADA, Miquel (1985) Masos i Pairalies de Matadepera. Terrassa: Caixa d'Estalvis de Terrassa.
FERRANDO, A. (1987) El Monestir de Sant Llorenç del Munt i les seves possessions. Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Pp.71.
FONT, Xavier (1997) Inventari del Patrimoni Cultural de Matadepera. Ajuntament de Matadepera.
FONT, Xavier; MUNUERA, Jaume (2014). Matadepera. Patrimoni cultural. Ajuntament de Matadepera.