Can Farran
Calella

    Maresme
    C. Jovara, 117 / C. Batlle, 23-25

    Coordenades:

    41.61301
    2.65921
    471606
    4606867
    Número de fitxa
    08035 - 36
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU
    Catàleg del POUM de Calella
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    1670310DG7017S0001PH
    Autoria de la fitxa
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

    Can Farran és un casal d'obra popular construït a principi del segle XX.

    És un edifici aïllat i de planta rectangular que s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a quatre vessants. El frontis es composa simètricament segons tres eixos d'obertures d'arc pla emmarcades amb pedra, excepte el portal d'accés que és d'arc escarser amb l'intradós motllurat. Els finestrals del pis tenen sortida a un balcó corregut amb baranes de forja, i el finestral central de les golfes té un petit balcó de les mateixes característiques.

    A la cantonada hi ha les restes d’una capelleta que contenia la imatge de Sant Josep, destruïda durant la Guerra Civil Espanyola. A les façanes lateral de llevant i posterior les obertures es disposen formant eixos i són totes d'arc pla emmarcades amb pedra. La façana de llevant té poques obertures i destaca per un cos quadrangular que sobresurt en alçada, a mode de torre coberta a quatre vessants, i que probablement es correspon amb la caixa d'escala.

    El ràfec presenta un notable voladís i està acabat amb cabirons. El tractament exterior dels murs és arrebossat amb morter de calç, excepte a la planta baixa que es troba revestit amb plafons de pedra.

    En aquest indret hi havia hagut la primera fàbrica de pastes Saula, que patí un desafortunat incendi a finals del segle XIX. La nova fàbrica es va construir al carrer Església.

    Catàleg del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Calella. 2005.

    ESTEVES, A. (1997). Calella. Guia del patrimoni històric i artístic. Molins de Rei: Centre d’Estudis i Divulgació del Patrimoni.